снимка БулфотоОкръжната прокуратура във Варна внесе два протеста срещу определения

...
снимка БулфотоОкръжната прокуратура във Варна внесе два протеста срещу определения
Коментари Харесай

Пускат двама рецидивисти предсрочно от затвора, Окръжната прокуратура във Варна не е съгласна

снимка Булфото

Окръжната прокуратура във Варна внесе два митинга против избрания на Варненския областен съд, с които е било позволено условно предварителното освобождение от пандиза на лишените от независимост Горан Георгиев и Любомир Димитров. Това оповестиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

38-годишният Горан Георгиев е осъждан 19 пъти. В момента изтърпява наказване отнемане от независимост за период 1 година и 6 месеца. С определението на Варненския областен съд той бил освободен условно предварително от  изтърпяване за останалата част от присъдата си от 6 месеца и 20 дни. Съдът постановил мярка за пробационен контрол в този период.

Окръжната прокуратура изрично не приема изводите на съда за дълготраен развой на коригиране в държанието на наказания. В митинга се напомня, че след 19 осъждания на 20 февруари тази година Районната прокуратура в Провадия е внесла обвинителен акт за кражба, представляваща рисков рецидив, против Горан Георгиев. 

32-годишният Любомир Димитров изтърпява сега 7-годишна ефикасна присъда за закононарушение, осъществено в изискванията на рисков рецидив. Осъждан е общо 9 пъти. Нито предходните му пребивавания в местата за отнемане от независимост, нито настоящето е довело до трайно превъзпитание, коригиране и ресоциализация на наказания. Според обвиняването той е направил в пандиза четири груби дисциплинарни нарушавания, като последното през 2016 година, когато у него е открита наразрешена за държане в пандиза движимост.

Според Окръжната прокуратура във Варна и в двата случая е налице първата причина в условията на член 70, алинея 1 от Наказателен кодекс за условно предварително освобождение  – да е изтърпяна част от наказването. Законът обаче изисква и безспорни доказателства за поправянето им, каквито и при двамата изтърпяващи ефикасни присъди липсват.

Протестите на прокуратурата ще бъдат прегледани в Апелативния съд във Варна. До произнасянето на втората правосъдна инстанция те ще продължат да обитават във варненския затвор.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР