снимка: БулфотоОбявяването на изборните резултати, по-късно от 4 дни след

...
снимка: БулфотоОбявяването на изборните резултати, по-късно от 4 дни след
Коментари Харесай

Най-късно на 8 април трябва да обявят окончателните резултати от вота

снимка: Булфото

Обявяването на изборните резултати, по-късно от 4 дни след края на гласуването, няма да е казус.

От ЦИК са уверени, че ще се оправят с времето.

България избира новите депутати на 4 април. Дни преди вота обаче политическите сили влязоха в изострен спор за броенето на бюлетините. Какво ще стане, в случай че срокът за оповестяване на резултатите не бъде спазен и има ли заплаха от анулиране на вота?

Крайният период, в който би трябвало да стане дефинитивно ясно кои са партиите в идващия парламент, е 20.00 ч. на 8 април, предава Нова тв. Точно 13 дни преди него от Централната изборна комисия са уверени, че ще се оправят с времето.

„ Надяваме се да спазим периода и 4 дни след изборния ден да обявим политическите партии и обединения, които ще бъдат в идващия парламент. А в 7 дневен период би трябвало да обявим поименно и депутатите ”, сподели представителят на ЦИК Таня Цанева.

 

 

Дори и да не съумеят обаче изборите си остават законни, уверени са адвокати.

„ Няма нищо ужасно в това. Времето не е фактор, който може да промени изборния резултат ”, сподели проф. Пламен Киров, някогашен парламентарен арбитър.

„ Съдебната процедура е ясна и гласи, че анулиране се позволява, единствено в случай че нарушаванията са от подобен темперамент, че в случай че не бяха позволени резултатът би бил различен ”, сподели Борислав Цеков, лекар по конституционно право.

Възможност за анулиране на вота постоянно има, само че по други аргументи, допълват юристите.

„ Например, в случай че в едно доста число изборни секции е осуетено гласуването или пък са зародили механически или други проблеми, заради които вотът не е регистриран. Или са установени съответни нарушавания, фалшифицирани протоколи, фалшифицирани бюлетини.

Обявяването на изборните резултати, по-късно от 4 дни след края на гласуването, няма да е казус.

„ При президентските избори през 2001 година имаше проблеми с изчислителния център на преброителя и тогава този период също не беше спазен ”, сподели проф. Пламен Киров, някогашен парламентарен арбитър.

И тогава, и в този момент, прочитът на закона споделя, че юридически проблем няма. Притесненията от безпорядък при преброяването на резултатите обаче остава. Според социолога Цветозар Томов се обрисува и различен проблем.

„ В момента е доста мъчно образованието на секционните комисии, доста мъчно се набират самите членове поради боязън от COVID-19 ”, сподели той.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР