Снимка БулфотоОбявиха официално колко туристи са посетили страната ни през

...
Снимка БулфотоОбявиха официално колко туристи са посетили страната ни през
Коментари Харесай

България е посрещнала над 4,5 милиона туристи през 2020 година

Снимка Булфото

Обявиха публично какъв брой туристи са посетили страната ни през миналата година. На фона на пандемията от ковид спадът е логически.

Над  4,5 млн. туристи  са пренощували в местата за настаняване в България през 2020 година. От тях над 3,3 млн. са българи, а чужденците са над 1,2 млн. Това демонстрират данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), оповестяват от Министерството на туризма.

През предходната година са регистрирани над 400 хиляди румънски туристи в местата за настаняване, а броят на гостите от Германия е под 100 хиляди На трето място по брой гости се подрежда Полша с над 85 хиляди туристи.

Водещите 10 дестинации в България за цялата предходна година са общините Созопол, Приморско, Несебър, Варна, София, Банско, Велинград, Балчик, Самоков и Пловдив.  Най-посещавана е община Несебър, която е посрещнала към половин милион туристи през предходната година. 

Загубите от вътрешен и входящ туризъм  възлизат на към 4,2 милиарда лв. по данни от Национален статистически институт и Българска народна банка за първите 9 месеца от 2020 година Очакванията са те да набъбнат заради дребния брой туристически пътувания в края на годината. Не е изключено загубите от вътрешен и входящ туризъм да надвишават 5 милиарда лв. за цялата година, като към момента следва да бъде оповестена окончателната статистика, сподели министърът на туризма Марияна Николова.

За област Бургас вицепремиерът разяснява, че малко под 1,1 млн. са пренощували в места за настаняване през 2020 година по данни от ЕСТИ. От тях над 750 хиляди са българи, повече от 123 хиляди са румънски жители, а над 55 хиляди са полските посетители. Посетителите от Германия са над 33 хиляди, чешките и украинските туристи са надлежно повече от 26 хиляди и над 21 хиляди, написа investor.bg.

Очаква се  това лято 6 400 чартърни полета да пристигнат на Летище Бургас . Нашата цел е да наложим България като целогодишна туристическа дестинация, а област Бургас дава опция за разнообразни нишови туристически пътувания, сподели още Николова.

Предстои да се открие туристическо посланичество във Варшава. „ Амбицията ни е да притеглим повече туристи от Полша. Надявам се да открием такива предпочитани представителства и в други страни “, сподели още тя.

По искане на сектора Министерството на туризма е изготвило профилирана рекламна акция за съветския и немския пазар. Имаме доста поръчки от Русия, в това число и от притежателите на парцели, уточни Николова.

По думите й  сега зимните ни курорти са цялостни на 40% , а СПА дестинациите са резервирани на 100%.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР