Снимка БулфотоОбидата, която премиерът на Италия нанесе на турския президент,

...
Снимка БулфотоОбидата, която премиерът на Италия нанесе на турския президент,
Коментари Харесай

Турция замрази доставката на хеликоптери от Италия заради обидата към Ердоган

Снимка Булфото

Обидата, която министър председателят на Италия нанесе на турския президент, е на път да утежни връзките сред двете страни. Турция е решила да замрази договорката за закупуването на 10 хеликоптера от Италия в отговор на изказванията на италианския министър председател Марио Драги, който в четвъртък назова турския президент Реджеп Тайип Ердоган " деспот ", заяви гръцката организация АНА-МПА, като се базира на италианския вестник " Република ".

Според обявата става въпрос за договорка за доставката на 10 хеликоптера AW169 на италианския държавен консорциум Леонардо (Leonardo), контрактувана през март. Стойността на договорката е близо 70 милиона евро с алтернатива за спомагателни доставки на обща стойност от 150 милиона.

Освен това, оповестява " Република ", отправени са били предупредителни послания към две други частни компании и към енергийния тръст Ансалдо (Ansaldo Energia), който има дял от 40 % в компания, която договаря за покупката на електроцентрала край Истанбул.

Изданието напомня, че стокообменът сред Турция и Италия надвишава 17 милиарда евро годишно.

В четвъртък Марио Драги упрекна Ердоган, че е унизил председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на визитата й в Турция дружно с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел. Тогава двамата мъже седнаха на единствените два приготвени стола, а за нея остана място на прилежащия диван, което провокира замяна на обвинявания сред Европейски Съюз и Турция за това кой е виновен за протоколния гаф.

По този мотив италианският министър председател съобщи по адрес на Ердоган: " С тези, дано си го кажем, диктатори, с които по този начин или другояче ни се постанова да взаимодействаме, би трябвало да сме откровени, когато показваме разнообразни визии или отзиви ".

В петък турското външно министерство извика италианския дипломат и изиска опрощение от Италия за думите на Драги, пише 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР