Снимка БулфотоОбидата, която премиерът на Италия нанесе на турския президент,

Снимка БулфотоОбидата, която премиерът на Италия нанесе на турския президент, ...

Турция замрази доставката на хеликоптери от Италия заради обидата към ЕрдоганСнимка Булфото

Обидата, която премиерът на Италия нанесе на турския президент, е на път да влоши отношенията между двете страни. Турция е решила да замрази сделката за закупуването на десет хеликоптера от Италия в отговор на изявленията на италианския премиер Марио Драги, който в четвъртък нарече турския президент Реджеп Тайип Ердоган "диктатор", съобщи гръцката агенция АНА-МПА, като се позовава на италианския вестник "Република".

Според публикацията става въпрос за сделка за доставката на десет хеликоптера AW169 на италианския държавен консорциум Леонардо (Leonardo), договорена през март. Стойността на сделката е близо 70 милиона евро с опция за допълнителни доставки на обща стойност от 150 милиона.

Освен това, съобщава "Република", отправени са били предупредителни послания към две други частни компании и към енергийния концерн Ансалдо (Ansaldo Energia), който има дял от 40 процента в компания, която преговаря за покупката на електроцентрала край Истанбул.

Изданието припомня, че стокообменът между Турция и Италия надхвърля 17 млрд. евро годишно.

В четвъртък Марио Драги обвини Ердоган, че е унизил председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на посещението й в Турция заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Тогава двамата мъже седнаха на единствените два приготвени стола, а за нея остана място на съседния диван, което предизвика размяна на обвинения между ЕС и Турция за това кой е отговорен за протоколния гаф.

По този повод италианският премиер заяви по адрес на Ердоган: "С тези, нека си го кажем, диктатори, с които така или иначе ни се налага да взаимодействаме, трябва да сме откровени, когато изразяваме различни виждания или мнения".

В петък турското външно министерство извика италианския посланик и поиска извинение от Италия за думите на Драги, пише 

Съобщете ни, ако видитегрешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на [email protected].Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел" на ценаот 50 лева на ПР публикация пишете на и вижте още в-.

Прочети тук -

Източник: petel.bg