снимка БулфотоНемската преса вече съобщи, че канцлерът Ангела Меркел е

...
снимка БулфотоНемската преса вече съобщи, че канцлерът Ангела Меркел е
Коментари Харесай

Светът е бил на ръба на нова война между Гърция и Турция, Меркел е спасила положението

снимка Булфото

Немската преса към този момент заяви, че канцлерът Ангела Меркел е „ предотвратила боен спор сред Турция и Гърция “ поради богатите газови залежи в Източното Средиземноморие. Водите към гръцкия остров Кастелоризо, ситуиран единствено на 3 км от турския бряг, могат да се трансфорат в спектакъл на военните дейности. Причината за това са новите „ сеизмични проучвания “ (всъщност изследване на евентуални ресурси от потребни изкопаеми), които се организират от турския проучвателен транспортен съд Oruc Reis в този регион, макар многократните предизвестия от Атина. Tagesspiegel отбелязва, че от няколко дни доста кораби на турския флот се движат в Егейско море и в източното Средиземно море на юг от гръцките острови Родос и Крит, написа " Труд " .

Силите на гръцкия флот също бяха ориентирани в същия регион. Миналата седмица 18 турски бойни кораба и изтребители на турските Военновъздушни сили бяха ориентирани непосредствено към Кастелоризо, след което гръцкият флот разгласи положение на бойна паника. Според немски издания, Меркел е разговаряла с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис.

Пресслужбата на немското държавно управление обаче не удостовери, че канцлерът е работил като медиатор сред двете враждуващи страни от НАТО. Както и да е, само че кораба Oruc Reis напусна рисковата зона. Може би не Меркел е изиграла роля. По-рано Държавният департамент на Съединени американски щати моли към Анкара да „ спре всички проекти за деяние “ в противоречивите води в източната част на Средиземно море.

Турция предизвести авансово за изследването от 21 юли до 2 август на юг и на изток от острова. Гърция усили боеспособността на въоръжените си сили. В края на юни началникът на гръцкия общоприет щаб Константинос Флорос разгласи готовността си да „ изпепели “ всички, които нахлуват на територията на страната. Преди година Атина заплаши Турция със наказания от Европейски Съюз, в отговор на което Анкара отхвърли правото на Европейски Съюз да дефинира границите в Средиземноморието. Нервността на Гърция беше провокирана от проектите на турците по отношение на шелфа на Кипър, етнически непосредствен до гърците. Добавяме, че турците са привлекли Израел в борбата към местонаходището на газ.

Но, може би, най-уязвимият регион е дребният остров Кастелоризо. Турското пристанище Кас е единствено на 7 км, до момента в който най-близката огромна гръцка територия, остров Родос, е на към 100 км и е на 580 км от континентална Гърция. Второто име на Кастелоризо е Мегисти, което значи най-големия остров в дребния крайбрежен архипелаг. Тази територия с население от към 500 души има бурно военно минало. По време на войната на гърците за самостоятелност от Османската империя жителите на острова, кастелоризотите са потопили няколко турски кораба в залива на Анталия. Островът, все пак, остава под османско господство до Първата международна война, когато тук се водят борбите на Антантата с турците. До 1945 година Кастелоризо, дружно с островите Додеканези, Родос и другите принадлежи на Италия, а по време на Втората международна война още веднъж се трансформира в сцена на борби. Тук има английски десант, а по-късно островът е бомбардиран от самолети на луфтвафе, и минава под немска окупация. Мегисти-Кастелоризо се завръща към Гърция едвам през 1947 година.

За елинската татковина това беше добра облага и то освен тъй като това парче парадайс с пещерите, дорийския акропол и рицарския палат притегля туристите. Островът е с повърхност по-малко от десетина квадратни километра, само че дава опция на Гърция да претендира за морска зона от 40 000 квадратни километра. Турция признава гръцкия надзор единствено върху 6 морски благи от териториалните води към острова. И по тази причина турският изследователски транспортен съд навлезе в зоната на юг от Кастелоризо, която гърците смятат за тяхна изключителна икономическа зона. Геоложката работа на Съединени американски щати прави оценка общите ресурси на Източното Средиземноморие на 3,45 трилиона м3 газ и 3,8 милиарда барела петрол. Според други оценки, въглеводородните ресурси са два пъти по-големи. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР