снимка: БулфотоНай-късно до 8 април ЦИК трябва да обяви получените

...
снимка: БулфотоНай-късно до 8 април ЦИК трябва да обяви получените
Коментари Харесай

Днес стартира предизборната кампания

снимка: Булфото

Най-късно до 8 април ЦИК би трябвало да разгласи получените гласове и разпределението на мандатите.

Готови са описите с гласоподавателите, които са поставени под карантина и под изолираност.

Днес започва предизборната кампания за плануваните за 4 април парламентарни избори. Тя приключва в среднощ на 2 април.

Припомняме, че на 21 януари, Централната изборна комисия (ЦИК) показа хронограмата на провеждането им.  До 9 март българите в чужбина, които желаят да гласоподават подават електронно заявление на уеб страницата на ЦИК. Това е и срокът, в който РИК би трябвало да назначи секционните изборни комисии. До 13 март пък би трябвало да е ясно къде ще могат да гласоподават българите в чужбина и какъв брой секции ще се разкрият там.

20 март е срокът, в който избиратели с трайни увреждания, които не им разрешават да отидат да гласоподават в секцията си, подават заявление, че желаят да гласоподават с преносима изборна кутия в съответната община. Това е и срокът, в който гласоподавателите с друг непрекъснат и сегашен адрес подават заявление за регистриране в изборния лист по сегашен адрес.

Готови са описите с гласоподавателите, които са поставени под карантина и под изолираност. До 31 март ще би трябвало да се съобщи в общинската, районната или кметската администрация желанието на гласоподавател да бъде вписан в секцията, която ще бъде обслужена с преносима изборна урна за карантинирани. Този адрес може да бъде непрекъснат, както и сегашен, в случай че гласоподавателят е вписан по сегашен адрес в съответното обитаемо място. При 10 заявки Общинската изборна комисия основава изборна секция, като този акт би трябвало да се случи най-късно до 1 април. С определянето на листата на гласоподавателите се назначава и секционна изборна комисия, която би трябвало да обслужи гласоподавателите по домовете.

Избирателите, при които срокът на валидност на персоналните документи за идентичност е изминал или изтича след 13 март 2020 година, имат право да гласоподават на парламентарните избори на 4 април.

До 27 март ЦИК записва социологическите организации, които ще вършат екзитпол в изборния ден.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР