Снимка БулфотоНационална служба за охрана опроверга твърдения на премиера Бойко

...
Снимка БулфотоНационална служба за охрана опроверга твърдения на премиера Бойко
Коментари Харесай

НСО излезе с опровержение на Борисов: Всеки, който влиза във вила Секвоя се проверява, но не за пачки и кюлчета

Снимка Булфото

Национална работа за защита опроверга изказвания на премиера Бойко Борисов по отношение на фотосите и видеозаписа от спалнята му.

От там оповестиха, че непроверени лица не се позволяват в обектите, които пазят. Те обаче се ревизират за общоопасни предмети и субстанции, а измежду тях не са кюлчета злато или банкноти в евро. Това се схваща от отговори на службата на въпроси на, с които на процедура опровергават обясненията, с които Борисов пробва да се измъкне от тематиката за парите в спалнята му пред " Франкфуртер алгемайне цайтунг ". " Никога през всичките години, когато една дама ме е посещавала, защитата не е претърсвала и направлявала чантата й ", твърди министър председателят пред немското издание.

От НСО напомнят, че по отношение на изтеклите в общественото пространство фотоси и видеокадри, за които се твърди, че са направени в държавната вила " Секвоя ", през юни 2020 година е имало вътрешна инспекция, която не е открила пропуски в използването на процедурите за инспекция и в сигурността на охраняваното лице. Цялата кореспонденция е пратена в прокуратурата, която проверява фотосите.

" В осъществяване на своите съществени функционалности и действия (Глава четвърта от ЗНСО) Националната работа за защита реализира инспекции за общоопасни средства и субстанции, които имат отношение към сигурността на охраняемите лица и обекти ", показват от службата.

Златни кюлчета и пачки с банкноти по 500 евро обаче не са в категорията " общоопасни средства и субстанции " (каквито са да вземем за пример оръжия или взривни устройства) и не биха заплашили живота и здравето на Борисов. Заради това евентуално не е било проблем да бъдат импортирани в която и да е от постройките, охранявани от НСО - както от самия Борисов, по този начин и от някой, който го е посетил.

" Обхватът, методите и способите за осъществяване на инспекция на лица, имащи достъп до охраняемите лица и обекти, съставляват класифицирана информация и като такива охраняемото лице не е длъжно да ги познава ", показват още от службата и в опит за обясняние за какво министър председателят не е задължен да знае по какъв начин тъкмо НСО прави инспекциите.

" Изключения при реализиране на инспекциите за общоопасни средства и субстанции не се позволяват ", безапелационни са от службата. На процедура това значи, че всички хора, които посещават Борисов в резиденцията, са били проверявани, в това число и околните и роднините му.

На въпрос на " Франкфуртер алгемайне цайтунг " " Значи казвате, че жена, с която сте имал връзка, е вкарала това в къщата Ви? ", Борисов взема дамската чанта на седящата до него шефка на кабинета си и споделя: " Погледнете тази дамска чанта: Вътре има задоволително място, с цел да съберете дребни кюлчета злато и пачки пари. И тогава ми се обажда дамата и споделя: " Идваш ли? Чакам те ". Аз й споделям: " Изчакай, към момента съм на изявление, пристигам след 15 минути ". Охраната има инструкции да я допусне в къщата ми и в този момент тя знае, че има 15 минути, през които е необезпокоявана там. След това поставя парите и златото в шкафчето ми, излиза и стартира да снима с мобилния си телефон и още веднъж идва в спалнята ми. Като Мата Хари. "

Премиерът твърди още, че " красива жена може доста елементарно да преодолее отбраната ми ".

" Местата за престояване на охраняемите по Закона за НСО лица за жилищни потребности съставляват персонално тяхно пространство. Националната работа за защита няма отношение по въпроси, които се отнасят до персоналната сфера на което и да е охраняемо лице ", изяснява още НСО пред " Дневник " дали има специфични пространства, в които хората изчакват да бъдат признати, или имат опция след инспекцията от охранителите свободно да стигнат до всяка стая в постройката.

" Обхватът, методите и способите за защита се дефинират според от степента на застрашеност и рисковете за сигурността на охраняемото лице във всеки един миг ", прецизират от службата на въпрос дали след приключването на фотосите от спалнята на премиера има смяна в ограниченията за сигурност и защита.

На 25 ноември, още преди изявлението на Борисов още веднъж да насочи прожекторите към тематиката със фотосите, " Сега " попита прокуратурата какво се случва с формираното през август следствие за потребление на нелегално особено техническо средство. Говорителката на Софийската градска прокуратура даде обещание да ревизира и да отговори, което досега не е сторено. Преди това шефът на пресцентъра на основния прокурор Иван Гешев изясни, че " в случай че и когато бъде преценено, ще бъде отговорено ".

За фотосите имаше и въпрос на евродепутати до основния прокурор наскоро. Гешев беше питан за следствието и по време на чуването му в българския парламент, само че на процедура не даде информация.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР