Снимка БулфотоНАП се оказа потърпевш за един проблем, който имаше

...
Снимка БулфотоНАП се оказа потърпевш за един проблем, който имаше
Коментари Харесай

Жертва на изтичане на лични данни осъди НАП

Снимка Булфото

Национална агенция за приходите се оказа пострадал за един проблем, който имаше необятен публичен отзив. Една от жертвите на  теч а на приключването на лични  данни  от  Национална агенция за приходите  през лятото на 2019 година дефинитивно о съд и приходната организация да й плати  обезщетение  от 500 лева Това се вижда от решение на Върховния административен  съд  (ВАС) от 10 май.

Това написа вестник .

Казусът стига до Върховен административен съд, така като  Национална агенция за приходите  обжалва решение на долната инстанция от септември 2020 година Административният  съд  - София град (АССГ) гледа иск по Закона за отговорността на страната, обвързван с Европейския правилник за отбрана на личните  данни  (GDPR). Делото е заведено от К.С., която претендира за 1000 лева неимуществени вреди, настъпили от неправомерното безучастие на  Национална агенция за приходите  да извърши задължението си да отбрани по сигурен начин  данни те й като жител. Пробивът в осведомителната система на  Национална агенция за приходите  е довел до общественото откриване на персоналните й  данни , твърди жалбоподателката.  Съд ът приема, че тя не е потърпевша повече от нормалното и прави оценка вредите й на 500 лева Върховните  съд ии Марина Михайлова (председател на състава и докладчик), Здравка Шуменска и Донка Чакърова се съгласяват с причините на първата инстанция.

Прокурорът по делото - Тодор Мерджанов, заема страната на  Национална агенция за приходите  и упорства искът на К.С. да бъде отритнат.

В решението на АССГ се напомня, че на 15 юли 2019 година се схваща, че са изтекли  данни те на общо 6 074 140 физически лица - 4 104 786 живи български и непознати жители, и 1 989 598 умряли. Сред хората с разкрити лични  данни  е и К.С.  Съд ът изяснява, че всеки, който е претърпял материални или нематериални вреди вследствие на нарушаване на регламента за личните  данни , има право да получи  обезщетение  от админа или обработващия  данни те. АССГ предлага на  Национална агенция за приходите  да бъде назначена експертиза и експерт по  киберсигурност  да отговори на сложени от организацията задания.  Национална агенция за приходите  обаче отхвърля. Така  съд ът приема, че приходната организация не е потвърдила, че е подхванала всички нужни ограничения, с цел да защити  данни те на хората. Магистратите одобряват за потвърдено, че К.С. се е почувствала обезпокоена и несигурна, защото персоналните й  данни  са станали общодостъпни и злоупотребите с тях не са изключени и в бъдеще.

К.С. не е единствената, която  съд и  Национална агенция за приходите  за вреди. Преди време се разбра, че 7 души са спечелили на първа инстанция дела против организацията.

Национална агенция за приходите не се предава

Комисията за отбрана на личните  данни  прие, че  Национална агенция за приходите  не е приложила подобаващи механически и организационни ограничения, вследствие на което е сбъднат неоторизиран достъп, неразрешено откриване и разпространяване на лични  данни  на физически лица. За това  Национална агенция за приходите  бе санкционирана с 5,1 млн. лева, само че апелира наказателното разпореждане и делото още виси в Софийския районен  съд .

Отделно от това КЗЛД издава на  Национална агенция за приходите  разпореждане за предприемане на подобаващи механически и организационни ограничения. Разпореждането е оспорено пред АССГ, който още не е се е произнесъл по разногласието и следващото съвещание по делото е идната седмица.

Наказателното дело

Прокуратурата към момента не е завършила следствието за абсурда " Национална агенция за приходите -лийкс ". В края на юли 2019 година по делото бе задържан шефът на компанията за  киберсигурност   " Тад Груп " Иван Тодоров. Той бе обвинен за кибертероризъм дружно с 20-годишния си чиновник Кристиян Бойков. Търговският шеф на сдружението Георги Янков получи обвиняване за подбуждане. Тодоров изкара в ареста до февруари 2020 година, когато бе пуснат под гаранция от 100 000 лв., пише dunavmost.com.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР