Снимка: БулфотоНад 500 стари автомобила са премахнати от улиците на

...
Снимка: БулфотоНад 500 стари автомобила са премахнати от улиците на
Коментари Харесай

На 500 стари автомобила са премахнати от улиците на Варна за последната година

Снимка: Булфото

Над 500 остарели автомобила са отстранени от улиците на Варна за последната година. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Варна Младен Иванов, шеф на Общинско дружество „ Паркинги и синя зона “.

Той напомни, че през предходната година е почнала широкомащабна акция по почистване на излезли от приложимост моторни транспортни средства от улици и паркинги във Варна. Около 200 автомобила са предадени за преработване, откакто не са били потърсени от притежателите си в границите на открития тримесечен период. Към момента на паркинга в южната промишлена зона под Аспаруховия мост има към 150 автомобила, които са били наложително преместени с техническо средство вид “паяк “, защото след маркирането им със специфичните стикери притежателите им не са ги преместили в парцели, които са частна благосъстоятелност, само че и не са ги предали за разкомплектоване на лицензирана компания. Там колите остават в период до три месеца. През този интервал притежателите им могат да ги приберат, откакто платят за репатриране и отговорно бранене. А в случай че колите не бъдат потърсени, се предават за разкомплектоване на лицензиран оператор. Младен Иванов акцентира, че огромна част от притежателите на остарели коли сами реалокират транспортните средства или ги предават за преработване.

„ Много постоянно самият адрес, който е посочен по ваучър на автомобила, не дава отговор на сегашния адрес на притежателя. Има и случаи, при които автомобилът е продаден посредством пълномощие и индивидът, който не се е погрижил за транспортното средство, не е действителният притежател по ваучър. Едва когато сложим стикер – наставление, тогава притежателите подхващат ограничения за премахване на автомобила “, добави Младен Иванов.

Той уточни, че всекидневно сигнали за паркирани по улици във Варна излезли от приложимост моторни транспортни средства се подават от жители, от районните кметства, както и от оторизираните чиновници, които вършат обходи.

„ Когато се откри, че има излязло от приложимост моторно транспортно средство, паркирано на държавна или общинска територия, се сформира констативен протокол. След правенето му посредством полицията се търси притежателят на автомобил. Изпраща се писмо – наставление за явяване на притежателя. Ако не се яви, се залепва стикер -предписание на самия автомобил. 14 дни по-късно имаме съображение да репатрираме автомобила на паркинга за излезли от приложимост моторни транспортни средства “, съобщи Младен Иванов.

Той означи, че огромната акцията по почистване на излезли от приложимост моторни транспортни средства от улици и паркинги във Варна е почнала преди година, като дейностите не престават и все още. Екоинспекторите маркират старите коли със специфични стикери. Мярката важи за моторни транспортни средства, които не са в придвижване, имат остарели регистрационни номера или не са минали механически обзор през последните 2 години.

Собствениците им ще би трябвало да ги реалокират в парцели, които са частна благосъстоятелност, или да ги предадат за разкомплектоване на лицензирана компания. В противоположен случай, излезлите от приложимост коли ще бъдат наложително премествани с техническо средство вид „ паяк “ на паркинга в южната промишлена зона под Аспаруховия мост. Там ще могат да останат в период до три месеца. През този интервал притежателите им ще могат да ги приберат откакто платят за репатриране и отговорно бранене.

Ако колите не бъдат потърсени, ще бъдат излъчени за разкомплектоване на лицензиран оператор. Младен Иванов разяснява също, че въвеждането на синя зона е понижило броя на погрешно паркиралите коли в центъра на Варна.

„ След въвеждането на синя зона внезапно се усъвършенства обстановката от позиция на погрешно паркиралите коли, които към този момент са в пъти по-малко. Общинска полиция глоби погрешно паркиралите коли в синя зона, както и отвън нея – в необятен център и в региона на кварталите “, добави Младен Иванов.

Той означи, че със стартирането на синя зона тази година в употреба са въведени близо 3 000 паркоместа. Догодина се възнамерява да започва вторият стадий на синя зона – необятен център, която ще бъде с над 4 500 паркоместа. „ Призовавам варненци и посетители на града да паркират вярно колите си. Напомням, че синята зона е за краткотрайно паркиране до три часа. Ако не им е неотложно, дано жителите да употребяват различен метод за напредване – да вървят пешком, да употребяват колела или градския превоз. Масовата процедура демонстрира, че имаме лукса, който малко хора го имат в развитите страни – всеки да се вози самичък в автомобила си и да желае да бъде паркиран някъде. Няма къде да бъдат паркирани толкоз коли “, добави Младен Иванов.

Възможност е и използването на електрически коли, като в следва монтирането на зарядни станции. Целта е да подтикват хората да се ориентират към този по-екологичен превоз. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР