Снимка: БулфотоНа 82-годишна вързаст днес си отиде проф. Александър Чирков.

...
Снимка: БулфотоНа 82-годишна вързаст днес си отиде проф. Александър Чирков.
Коментари Харесай

Преди 34 години: Проф. Чирков извършва първата сърдечна трансплантация в България

Снимка: Булфото

На 82-годишна вързаст през днешния ден си отиде проф. Александър Чирков. Наричан " бащата на сърдечно-съдовата хирургия у нас ", той дълги години бе шеф на болница „ Света Екатерина ”. Отиде си от този свят в деня на светицата, настойник на лечебното заведение – 24 ноември, оповестява " Стандарт ".

Проф. Александър Чирков, който през 1986 година прави първата трансплантация на сърце у нас и на Балканите, е роден е в Лом на 27 януари 1938 година Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 година

През 1966 година отпътува за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като доктор в Университетската болница, след това се трансферира в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 година

През 1984 година се завръща в България. Поканен е от акад. Атанас Малеев, който по това време е ректор на Медицинската академия и заместник-министър на опазването на здравето.

Проф. Чирков печели международна известност и благодарност за професионализма си в областта на сърдечните заболявания, интервенции, трансплантации.

Приживе хирургът споделяше, че произлиза от състоятелен жанр, който бил репресиран след 9 септември 1944 година Професорът твърдеше, че е потомък на българи, гърци и македонци. Част от дедите му са лекари, а други били търговци. Някои от роднините му пък емигрират в Германия още при започване на 40-те, откриват се там и развиват бизнес. Братът на татко му отпътува за Хайделберг, там приключва медицина и построява клиника в Западен Берлин.

Един от прелюбопитните елементи в рода на проф. Чирков е фактът, че прапрабаба му Василиса Чиркова е била персонален доктор на Лев Толстой. Да, истина е това, споделя в едно свое изявление професорът. И изяснява: „ Преди доста години, получих писмо от един началник на огромна банка в Цюрих, само че е руснак, който ми изпрати забавно родословие на моя жанр. В него пишеше, че моята прабаба Василиса Чиркова е била персонален доктор на Лев Толстой. Като дете бях чувал сходни приказки от мои родственици, само че в никакъв случай не им бях обръщал внимание ”.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР