Снимка: БулфотоМного приятна за дамите тенденция се забелязва в последно

...
Снимка: БулфотоМного приятна за дамите тенденция се забелязва в последно
Коментари Харесай

Статистика разкри каква е средната заплата на мъжете и жените у нас

Снимка: Булфото

Много приятна за дамите наклонност се вижда напоследък. Според изследване към този момент разликата във възнаграждението сред двата пола понижава. Все отново към момента има някаква разлика в него, написа Блиц. 

Според статистиката през 2017 година междинната месечна заплата на мъжете е към 1150 лв., а тази на дамите 920 лв.. 

Неравенството в  междинните заплати  не значи безусловно разграничение в заплащането сред дамите и мъжете, упражняващи една и съща специалност и имащи идентичен професионален опит. Неравенството в заплащането в сектор  " Хуманно опазване на здравето и обществена работа "  жените, работещи на цялостно работно време,  печелят с  37 на 100 по-малко от мъжете.

Социалните служащи  са част от наетите в този бранш и също по този начин са най-вече дами.

В икономическата дейност  " Медико-социални грижи с настаняване и обществена работа без настаняване "  средната заплата през четвъртото тримесечие на 2018 година е към 65 на 100 от междинната за страната.
Сектор  " Строителство " , където междинната месечна заплата за дамите е с 10,6 на 100 по-висока от тази на мъжете, само че в този бранш наетите дами са под 15 на 100.

Разлики има и в размера на пенсиите. Средният основен  месечен размер  на пенсиите за 2018 година е 321,80 лева, като  за мъжете цената му е 396,72  лева, а  за дамите - 268,10 лева ., или междинният главен месечен размер на  пенсиите на дамите е със 128,62 лева  по-нисък от този на мъжете.
 
За 2017 година процентът на дамите, живеещи с материални ограничения, надвишава с 2,3 процентни пункта този на мъжете и с 1,1 процентни пункта междинния за страната. Делът на дамите над 65 и повече години,  живеещи с материални ограничения , е с 11,4 процентни пункта по-висок от този на  мъжете  в същата възрастова група.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР