Снимка БулфотоМинистерството на здравеопазването трябва да обясни дали се вземат

...
Снимка БулфотоМинистерството на здравеопазването трябва да обясни дали се вземат
Коментари Харесай

Кантарджиев иска МЗ да вземе мерки срещу фалшивите сертификати

Снимка Булфото

Министерството на здравеопазването би трябвало да изясни дали се вземат ограничения против подправените документи, съобщи пред някогашният шеф на Националния център  по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

„ И най-важното е - тези имунизирани, които са попаднали в болница, а имат документ, че са с ваксина против Covid-19, взета ли им е незабавно кръв, с цел да се потвърди дали тези хора са имунизирани или - не. Досега това не е правено, макар че някои експерти го предлагахме от много време ", разяснява той.

Кантарджиев акцентира, че при имунизиране 5 до 10% от хората не построяват мощен и съответен имунен отговор, както и на 1000 имунизирани е допустимо 50-60 души да се разболеят, " само че ще го прекарат по-леко ".

" Беше пропуснато времето за една вярно провеждана акция за имунизация в месеците, в които нямаше епидемиологично разпространяване в страната и можеше да се направи гладко имунизация. Това не беше направено, тъй като Министерство на здравеопазването беше окуражавано - и политически, и медийно - за активността, която прави, в този момент виждаме плодовете от тази активност ", разяснява някогашният шеф на НЦЗПБ.

" Делта плюс не е нов вариант, а е подвариант на известния индийски вид. Няма нищо ужасно в него, нищо рисково, нищо по-различно в прекарването на болестта. Нито е по-смъртоносен, нито е по-прилепчив. Това не е нов вид, това е един от 117-те подварианта на Делта разновидността и се споделя AY42. Предполага се, че той се популяризира с 10% по-бързо от разновидността Делта плюс, уточни професорът.

“Този подвариант AY42 се покрива от сегашните ваксини и преболедувалите ковид имат отбрана против него, акцентира проф. Кантарджиев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР