снимка БулфотоМинистерството на образованието и науката (МОН) предлага таксите за

...
снимка БулфотоМинистерството на образованието и науката (МОН) предлага таксите за
Коментари Харесай

МОН предлага да отпаднат таксите за обучение в още 8 университетски специалности

снимка Булфото

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага таксите за образование в още 8 специалности да отпаднат. Предвижда се тези специалности да бъдат добавени в Списъка на предпазените, както и професионално направление „ Здравни грижи “ да се включи в Списъка на предпочитаните професионални посоки. Това в заложено в план за допълнение на нормативни актове на Министерския съвет, оповестен за публично разискване, съобщи.

През юни с Решение на Министерския съвет от такси бяха освободени първокурсниците от 8 професионални посоки и 8 предпазени специалности. Целта е да се насърчи образованието в тези области и това да помогне за подготовката на висококвалифицирани експерти, нужни за икономическото и публичното развиване на страната.

Включването на професионалното направление „ Здравни грижи “ като предпочитано ще подсигурява по-голям брой на местата за субсидирано от страната образование в компетентност „ Медицинска сестра “. Предложението е в синхрон с политиката в региона на опазването на здравето за кадрово застраховане на бранша.

Предложените за нови предпазени специалности са „ Африканистика “, „ Класическа лингвистика “ и „ Ядрена техника и нуклеарна енергетика “, които се учат в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, „ Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната индустрия “ и „ Машини и апарати за хранително-вкусовата индустрия “ – в Университета по хранителни технологии – Пловдив. Предлага се предпазени да станат още специалностите „ Топло- и нуклеарна енергетика “ и „ Ядрена енергетика “ в Техническия университет – София, „ Металургия “ в Химико-технологичния и металургичен университет – София, „ Корабостроене и морска техника “ в Техническия университет – Варна, както и „ Технология на дървесината и мебелите “ в Лесотехническия университет – София “.

За компенсиране на разноските, свързани с освобождението от такси, за първия учебен срок на академичната 2020/2021 година МОН ще даде 37 145 лв. за сметка на плануваните разноски в бюджета за 2020. За 2021 средствата ще бъдат планувани по бюджетите на съответните висши учебни заведения.

Очакванията са над 7 000 студенти от 15 държавни висши учебни заведения да се образоват в осемте предпазени специалности и в новото предпочитано направление.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР