снимка БулфотоМежду 20 и 31 евро ще струва ваксинирането на

...
снимка БулфотоМежду 20 и 31 евро ще струва ваксинирането на
Коментари Харесай

Новата ваксина ще струва 15 евро. България обаче няма договор

снимка Булфото

Между 20 и 31 евро ще коства имунизирането на един европеец. Чрез договаряния е реализирана цена от 15,50 евро за очакващата утвърждение ваксина против ковид на фирмите Pfizer и BioNTech и 10-12 евро за продукта на CureVac, заяви " Ройтерс ", базирайки се на формален източник, написа.

Понеже и при двете имунизирането става с инжектиране на две дози в границите на няколко седмици, цената за ваксиниране на един европеец е в рамките 20-31 евро. Но това не е крайният разход, защото би трябвало да се прибавят превозване, запазване и самата операция.

България няма контракт за нито една от двете разработки и никоя страна от Европейски Съюз не е длъжна да купува нещо отвън съответните си контракти без значение какво е договорила Европейската комисия. Но през вчерашния ден министър председателят Бойко Борисов съобщи, че " се водят диалози, тъй че страната ни да е подготвена, в случай че са нужни фризери, в които ваксина да се съхранява при доста ниска температура ". Думите му, представени от държавната пресслужба, допускат, че той приказва за подготовка България да купи ваксини на Pfizer/BioNTech, които би трябвало да се съхраняват при температури над минус 70 градуса.

Германската CureVac, с която Европейската комисия подписа контракт тази седмица, твърди, че нейният артикул се съхранява до 3 месеца в елементарен ледник при температура към +5 градуса и резервира качествата си до 24 часа, в случай че се остави на стайна температура.

И двете разработки са учредени на технологията за така наречен осведомителна РНК, която до момента не е лицензирана и до пазара не е стигала сходна ваксина. Въпреки това основателите оповестяват за успеваемост над 90% и подготвеност да доставят първите дози при започване на 2021 година Посочените извънредно от " Ройтерс " цени значат, че страните от Европейски Съюз може да платят на трите компании близо 9 милиарда евро за 525 млн. дози.

Споразумението с Pfizer/BioNTech е за 200 милиона бройки, т.е. за 3.1 милиарда евро, които може да се усилят до 4.65 милиарда евро, в случай че се задейства и изискването за още 100 милиона дози. За CureVac съглашението е за 225 милиона дози плюс 180 милиона под изискване (и евентуална цена от 12 евро) за допълнение на поръчката, като първите количества би трябвало да бъдат доставени до края на март и общата сума за 405 млн. дози се обрисува да е 4.05 милиарда евро.

Тези параметри за цените до момента не са били разкривани и в случай че се окажат правилни при окончателните покупко-продажби, това значи, че Европейски Съюз заплаща по-малко, в сравнение с Съединени американски щати. В съглашението влиза и обезщетение за страните от Европейски Съюз, в случай че фирмите пренасочат към Съединени американски щати първите си количества.

По-ниските цени в Европейски Съюз за тази ваксина се изясняват и с финансовата помощ, която съюзът оказва на немската BioNTech. За да си обезпечи тази ваксина, Европейски Съюз е направил авансово заплащане, което не предстои на връщане. Размерът му не се разкрива, само че публични лица споделиха за " Ройтерс ", че сумата е в границите на 700 милиона евро. Използването на тази сума е под изискване - в случай че контрактуваните дози бъдат пренасочени към Съединени американски щати, двете компании би трябвало да върнат половината от тези стотици милиони евро.

През юли администрацията на президента Доналд Тръмп контракти с Pfizer цена от 19.5 $ на доза за първите 100 милиона бройки и условни още 500 милиона, само че доставени при условия, по които занапред ще се договаря. В сряда Pfizer и BioNTech споделиха, че в случай че получат незабавно утвърждение, могат да изпратят първите дози преди Коледа.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР