Снимка БулфотоМежду 110 и 120 млн. литра вино се консумират

...
Снимка БулфотоМежду 110 и 120 млн. литра вино се консумират
Коментари Харесай

Българите пият близо 120 млн. литра вино годишно

Снимка Булфото

Между 110 и 120 млн. литра вино се употребяват на година в България. Данните изнесе на Трифон Зарезан министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов край Свиленград, където взе участие в ритуала по зарязването на лозите, съобщи Дир.бг.

По думите му браншът е постоянен. С 14 хиляди декара са са нараснали лозовите насаждения през последната година в страната. Масивите с разнообразни сортове грозде са към този момент над 60 хиляди хектара.

" Това се случва не без помощта на програмата за преструктуриране, която в този момент влиза в нов 5-годишен интервал. Тя е с бюджет от 133 млн. евро общо ", означи министър Порожанов. И уточни, че с изключение на преструктурирането на лозовите масиви, в стратегиите, по концепция на сектора влизат още застраховките и опциите за вложения. Подпомагането стига до 600 хиляди евро.

" Сумата не е за огромни вложения, само че дава опция да се създадат усъвършенствания в избите - замяна на бъчви и уреди ", означи още министър Порожанов.

След миналогодишната малко по-слаба годишна продукция, земеделският министър чака тази година да е по-благоприятна.

Над 60 млн. литра е износът на вино от България. Той върви главно за Китай, Съединени американски щати и Русия и Европейски Съюз. Над 2 млн. литра пък е годишният експорт за Япония. С рухването на митата по съглашението сред Европейски Съюз и Япония, се чака количеството да скочи най-малко двойно.

От 226 мазета, които работят у нас, 72 са непознати вложители, означи още министър Порожанов по отношение на интереса към сектора в България от страна на чужденци.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР