Снимка: БулфотоМасовото измиране на пчели, което наблюдаваме през последните седмици,

...
Снимка: БулфотоМасовото измиране на пчели, което наблюдаваме през последните седмици,
Коментари Харесай

Проф. Евгения Иванова: Масовото измиране на пчели е вследствие на директно отравяне с пестициди

Снимка: Булфото

Масовото измиране на пчели, което следим през последните седмици, е в резултат на непосредствено отравяне с пестициди. Това съобщи пред Българска телеграфна агенция проф. Евгения Иванова от Пловдивски университет " Паисий Хилендарски ".

Тя работи от десетилетия в региона на генетиката на българската медоносна пчела. 

Експертът по генетика сигнализира за огромната заплаха, пред която е изправено българското пчеларство през последните две години - неконтролираният импорт на пчелни майки с непознат генезис. Българската медоносна пчела е застрашена генетично от неконтролирания комерсиален импорт на непознати пчели, които замърсяват генофонда, разяснява проф. Иванова. Според нея разгласи в обществените мрежи демонстрират, че на българска територия към този момент са импортирани и пчелни майки Бъкфаст или така наречен супер пчела, които ще замърсят фрапантно генетичния фонд на българската медоносна пчела. Проф. Евгения Иванова дефинира пчелите като висша цивилизация, доста сходна, " а може би и по-знаеща в сравнение с човешката цивилизация ".

Измирането на пчели вследствие на отравяне в разнообразни региони на страната тази пролет, се разграничава съгласно откривателя от явлението загуба на пчелни фамилии, за което настойчиво се заприказва преди десетина години в международен мащаб. През 2002 година се регистрира, че към 30 % от пчелните фамилии в Централна Европа са починали. Резултатите от огромен европейски план през интервала 2009-2014 година показва загуба на пчелни фамилии в границите от 8-10 % до 35 на 100 в другите страни. През този интервал данните от България са за едвам 5-10 % загуби на пчелни фамилии. Тревожната статистика за положението на пчеларството у нас е от последните две години съгласно проф. Иванова.

" В някои региони на страната са починали до 50 % от пчелните фамилии, само че истината е малко по-страшна. Има региони, в които са починали над 90 % от пчелите, такава е обстановката сега ", показва преподавателят по генетика. Причините за тези загуби съгласно проф.Иванова са огромна немарливост, безнаказаност, неспазване на закона, неуважение труда на другия, неуважение на природата.

Налице е значима паника, обвързвана със съществуването на тази цивилизация, с нейното всеотдаване в природата и към нас - хората, които я експлоатираме, счита проф. Иванова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР