Снимка БулфотоМалко под 5 милиона лева ще получат наследниците на

...
Снимка БулфотоМалко под 5 милиона лева ще получат наследниците на
Коментари Харесай

Апелативният съд намали обезщетенията: 5 милиона лева за загиналите от Илинден

Снимка Булфото

Малко под 5 милиона лв. ще получат наследниците на починалите 15 българи на злощастния транспортен съд " Илинден ", който потъна край Охридското езеро през 2009 година, написа " Телеграф ", представен от Блиц. Това стана ясно от решение на Софийския апелативен съд по гражданско дело против DNV GL SE - компанията, издала позволение за корабоплаване на гемията, без тя да е годна за това.

Решението на магистратите е от предходната седмица и с него те анулират това на първа инстанция - Софийски областен съд, който при започване на предходната седмица присъди с към 2 милиона лв. повече на околните на жертвите от село Антон.

Въпреки, че компенсациите за 32-ма наследници са орязани, делото единствено по себе си е огромен триумф, разясниха осведомени. Причината е, че това е първото у нас дело по решение на Европейския съд по правата на индивида, съгласно което потърпевшите имат право да водят каузи за обезщетение против непозната компания или причинител по местонахождението на потърпевшите лица, Така към този момент ще имаме открита правосъдна процедура и кола с немски номера блъсне земляк в Париж да вземем за пример, пострадалият може да съди немския осигурител у нас, а не в Германия, обясниха адвокати.

Решението на апелативните магистрати не е дефинитивно и предстои на касационно обжалване. 

По делото бе направена съдебно-техническа експертиза, която потвърждава, че корабът непозволено е получил уверение за корабоплаване. Експертитестигнали до заключението, че представителят на немската компания в Македония Бранко Баич е антидатирал документи. Това значи, че той е издал документ за оглед на гемията със задна дата - след потъването му, с цел да замете следите. 

Освен това плавателният съд бил сертифициран, макар че не отговарял на обикновени условия за сигурност. Гемията даже нямала наложителната избавителна лодка и пояси. Тези обстоятелства станаха известни още по време на процеса в Македониям където неоправдателни присъди получиха както капитанът на " Илинден " Сотир Филевски, който качил на борда повече пасажери от разрешеното, по този начин и Баич, който след нещастието се укри и към момента не е открит. 

Трагедията стана на 5 септември 2009 година. Тогава претрупаният с пасажери транспортен съд потъна на път за манастира " Св. Наум " и 15 българи в никакъв случай не се прибраха от злощастната екскурзия.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР