снимка БулфотоКойто не е имунизиран срещу К19, да заплаща част

...
снимка БулфотоКойто не е имунизиран срещу К19, да заплаща част
Коментари Харесай

Болниците с предложение до МЗ: Който не е имунизиран, да си плаща част от лечението

снимка Булфото

Който не е ваксиниран против К19, да заплаща част от лекуването, в случай че заболее и влезе в болница. Това ще изиска Българската болнична асоциация (ББА) от Министерството на здравеопазването. Причината е големият брой неимунизирани, които по време на четвъртата вълна на пандемията претрупват здравната система в страната, се споделя в прессъобщението на ББА.

„ При състояние, че пациентите имат свободен и безвъзмезден достъп до ваксини у нас, и откакто данните от целия свят демонстрират, че над 91% от постъпилите в болница не са имунизирани, считаме, че е време да дадем явен сигнал, че неимунизираните пациенти „ костват “ на всички ни висока цена. Тази висока цена има освен финансово изражение, а включва и безсилие на медицинския личен състав и усложняване на казуса с дефицита на фрагменти “, изясняват от ББА. На фона на растящите разноски в целия бранш и недофинансираните пътеки за лекуване на COVID-19, тези, които избират без здравна причина да не се имунизират, би трябвало да споделят най-малко част от своята отговорност към обществото, съобщи Нова тв.

Исканите промени ще бъдат препоръчани посредством допълнение на Наредбата за реализиране на право на достъп до здравна помощ, като се даде опция лечебните заведения да получават доплащане за лекуването на неимунизирани пациенти, болни от COVID-19, в случай че не разполагат с здравна причина да не могат да се имунизират. Друг вероятен вид е Министерствоjf на опазването на здравето да дефинира закрепена сума за доплащане на лекуването на неимунизирани пациенти, се споделя още в прессъобщението.

Към 13 октомври 2021 година 91,49% от новопостъпилите пациенти в лечебни заведения в България не са имунизирани, демонстрират данни на Единния информативен портал. В същото време едвам 23.5% от популацията на страната ни е имунизирано към 12 октомври.

През август и септември Българската болнична асоциация организира осведомителна имунизационна акция с поддръжката на Българския лекарски съюз, Националната пациентска организация, Националното съдружие на частните лечебни заведения, Българския фармацевтичен съюз, Центъра за отбрана правата в опазването на здравето, Българската асоциация на експертите по здравни грижи и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Кампанията си сложи за цел посредством потвърдени експерти да отговори на най-важните въпроси, касаещи смисъла и значимостта на имунизациите в устрема на всички заинтригувани страни да се омекоти ударът от новата вълна на пандемията и да бъде предпазен оптимален брой хора, декларират още от ББА.

Информационната имунизационна акция на ББА в обществената мрежа Фейсбук за интервала август – септември генерира 155 549 импресии и доближи до близо 81 хиляди души, като 43% от реакциите на постовете бяха лайкове. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР