Снимка: БулфотоКорабът Вера Су е стабилно седнал и няма да

...
Снимка: БулфотоКорабът Вера Су е стабилно седнал и няма да
Коментари Харесай

Морска администрация: Вера Су е стабилно седнал и няма да се разцепи

Снимка: Булфото

Корабът " Вера Су " е устойчиво седнал и няма да се разцепи. Новината оповестиха от " Морска администрация " -Варна на брифинг.

" В момента няма нищо тревожно към заседналия край Камен бряг кораб. Няма приключване на товара в концентрации, които биха замърсили морската среда и биха повлияли върху флората и фауната в региона ", прибавиха от там, представени от Българска национална телевизия.

Изпълнителният шеф на " Морска администрация " кап. Венцислав Иванов сподели видео и снимков материал от водолазния оглед на " Вера Су ". Кадрите ще бъдат употребявани и за потребностите на следствените органи. Подводният оглед продължава.

" Вера Су " сега е устойчиво седнал, увери кап. Иванов. Не се чакат разцепвания или разчупвания в обшивката му. Две са пробойните на кораба, които са дребни. Късмет е, че дъното е пясъчно.

Има обаче подозрения, че машинното му е наводнено преднамерено.

80% от водата е нахлула през тежката врата на кърмата, която води към машинно поделение, тъй като не е била добре затворена и не е уплътнявала добре. Количествата са постъпвали регулярно и машинното се е пълнило дни наред. Такава врата би трябвало да бъде затворена вярно при неприятно време, сподели кап. Иванов. Докато моряците са били на кораба, там не е постъпвала вода. След като са слезли, внезапно корабът получава друга геометрия, посочи шефът на " Морска администрация ".

Вода се допуска, че е влизала и от леко прикрехнат кран, от където се употребява вода за пожарна система и за изстудяване на моторите. Но тя не може да докара до тези равнища, в които сега е машинното поделение.

Възможно е също да влиза вода и от преградата сред машинното поделение и баластните танкове, която също е компрометирана.

В хамбара, който е 6.5 метра, има вода 3 метра.

Никъде към кораба няма разлив на гориво и смазочни материали, както и остатъци от товара, потвърдиха от " Морска администрация ".

В момента не се прави нищо, което би рискувало живота на експертите, стана също ясно.

" Морска администрация " има проект за деяние за разтоварването на товара.

Трябва обаче да се получи отговор от следствената работа, че товарът не съставлява материално доказателство. Трябва също да е ясно от страна на корабособственика, че той е изоставил кораба и товара. Докато товарът е негов, не може да се направи нищо.

Капитан Иванов заяви, че в четвъртък заран се чака развиване по това какъв е статутът на кораба – дали ще бъде разгласен за тотално убит и ще стартира търг за избор на компания, която да го извади. Държавата също може да се намеси директно, в случай че корабът съставлява опасност.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР