снимка: БулфотоКонтролно преброяване на последните избори имаше в 1343 секции.

...
снимка: БулфотоКонтролно преброяване на последните избори имаше в 1343 секции.
Коментари Харесай

ЦИК обмисля да закупи четци за QR кодове, за да може да се сравняват данните от електронното гласуването с данните от машинния протокол

снимка: Булфото

Контролно броене на последните избори имаше в 1343 секции. Разминаванията са били основно при преференциите, само че са били незначителни. Това изясни пред комисията по цифровизация представителят на ЦИК Росица Матева. 

" Внедряването им за идващите избори е въпрос на законодателно решение. Така се гласоподава да вземем за пример в Белгия - незабавно се минава на сканиращото устройство и се пускат разписките в една нарочна кутия. Ако се прави такава контролна инспекция, тя би трябвало да бъде няколко дни по-късно след изборите в ЦИК. Другият вид е да се закупят 31 едни такива (устройства - бел.ред) ", сподели Матева.

Пред Комисията от изборната администрация обясниха, че  за изборите „ две в едно “ машините ще са с напълно модифициран програмен продукт. Гласуването ще става с една карта, а на монитора ще се виждат и двете бюлетини. Избирателят ще може да избира дали да взе участие в единия, или и в двата вота.  

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР