снимка: БулфотоКонтролно преброяване на последните избори имаше в 1343 секции.

снимка: БулфотоКонтролно преброяване на последните избори имаше в 1343 секции. ...

ЦИК обмисля да закупи четци за QR кодове, за да може да се сравняват данните от електронното гласуването с данните от машинния протоколснимка: Булфото

Контролно преброяване на последните избори имаше в 1343 секции. Разминаванията са били главно при преференциите, но са били незначителни. Това обясни пред комисията по дигитализация говорителят на ЦИК Росица Матева. 

"Внедряването им за следващите избори е въпрос на законодателно решение. Така се гласува например в Белгия - веднага се минава на сканиращото устройство и се пускат разписките в една нарочна кутия. Ако се прави такава контролна проверка, тя трябва да бъде няколко дни по-късно след изборите в ЦИК. Другият вариант е да се закупят 31 едни такива (устройства - бел.ред)", каза Матева.

Пред Комисията от изборната администрация обясниха, че  за изборите „две в едно“ машините ще са с изцяло модифициран софтуер. Гласуването ще става с една карта, а на монитора ще се виждат и двете бюлетини. Избирателят ще може да избира дали да участва в единия, или и в двата вота.  

Проверка на фактите:Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на [email protected].Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел" на ценаот 50 лева на ПР публикация пишете на и вижте още в-.

Прочети тук -

Източник: petel.bg