Снимка БулфотоКафето е втората най-консумирана напитка от хората след водата,

...
Снимка БулфотоКафето е втората най-консумирана напитка от хората след водата,
Коментари Харесай

Отриха ново неподозирано свойство на кафето! Щом прочетете тези редове, веднага ще си поръчате едно еспресо

Снимка Булфото

Кафето е втората най-консумирана напитка от хората след водата, като тази конкуренция му прави само чаят. Любопитен факт е, че годишно в света се изпиват почти 400 милиарда чашки кафе - само петролът има по-голямо икономическо значение като суровина в международен аспект, написа Zdrave.to.

Етиопците са употребявали кафето от незапомнени времена. Арабите първи почнали да подготвят от неговите семена питието кафе. До 18 в. обаче потреблението на кафето остава прекомерно лимитирано.

Днес кафето е една от най-популярните питиета за пробуждане в целия свят. Има толкоз разнообразни вариации на тонизиращото пиво, че може да бъде удовлетворен всеки усет. А също така учените от ден на ден му обръщат внимание. 

Така специалисти от университета " Рутгерс " в Съединени американски щати открили, че активно здравословно деяние върху мозъка има ейкозаноил-5-хидрокситриптамид (EHT) - производно на мастната киселина на серотонин, което се намира в огромни количества в зърната кафе.

Проучванията при мишки са посочили, че веществото предотвратява натрупването в мозъка на специфичен протеин, който провокира стареене на мозъка и е " задействащ " механизъм за невродегенеративни болести.

Изследователите са открили, че пиенето на кафе постоянно понижава риска от развиване на невродегенеративни болести като заболяването на Паркинсон, Алцхаймер и старческа деменция.

Освен това, невролози са разкрили, че пиенето на кафе подтиква мозъка, макар това не го принуждава да работи непрестанно. Мастните киселини, съгласно учените, разрешават да " поддържате " мозъка в положение на нараснала интензивност в продължение на няколко дни.

Освен това учени потвърдиха, че човек може да намали риска от заболяване от диабет втори вид, в случай че пие задоволително кафе.

Оказва се, че с цел да понижим риска от диабет, освен е потребно да пием кафе, само че количеството всеки ден би трябвало да е три - четири чашки. При това няма никакво значение дали става въпрос за нормално кафе или безкофеиново.

Професор Келд Хермансен, който е изследвал задълбочено връзката сред кафето и диабета, допуска, че за намаляването на риска въздействат антиоксидантните, противовъзпалителните и термогенни резултати на ароматната напитка.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР