снимка БулфотоИдеята софийската джамия Баня Баши да стане музей е

...
снимка БулфотоИдеята софийската джамия Баня Баши да стане музей е
Коментари Харесай

Случващото се със Света София в Турция било символ на реваншизма

снимка Булфото

Идеята софийската джамия " Баня Баши " да стане музей е реципрочна на превръщането на " Света София " в Истанбул в настояща джамия. Задочен разговор с разнообразни подходи водят и балканските страни, които с мъка и тежки въздишки одобриха решението на Истанбул да смени статута на " Света София " от музей в настояща джамия.

" Превръщането на " Света София " в джамия го смятам като неточност, вестник " Хюриет " отрази тази вест. Статутът на " Баня Баши " не е нашият спор. Това, което се случи в Турция, е знак на реваншизма. 24 юли е значима дата в турската история - обвързвана с втората конституция на страната. Не мога да си показва по какъв начин " Баня Баши " става музей ". Това сподели за  Bulgaria ON AIR  журналистът Мехмед Юмер.

Според него този знак на толерантността ще си го съхраним. Журналистът посочи, че интелектуалци като Елиф Шафак и Орхан Памук към този момент са отбелязали, че Турция се е сбогувала с Кемализма. 

" Това решение на Ердоган просто значи, че към този момент не почитаме секуларизма на Кемал Ататюрк, желаеме да бъдем известни, популисти, да се заиграем с известния ислям и да покажем, че към този момент не сме удовлетворени от Запада ", разяснява нобеловият лауреат преди дни и добави: " Аз не утвърждавам това обръщение, подлагам на критика го, само че съм сюрпризиран, че опозицията тук не го оспорва ".

" След 1934 година и след Първата международна война, когато Турция се утвърждава на политическата сцена, Ататюрк внезапно прави завой, давайки сигнал на Запада, като прави " Света София " музей. Трябва да преглеждаме нещата в подтекста на ставащото и у нас ", добави събеседникът. 

Общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация Димитър Антов напомни, че " Св. София " е правена от Юстиниан I, както и че в нея има скъпи мозайки. 

" Ние не сме човекоядци, ние упрекваме постъпката на този човек - Ердоган. Бойко Борисов пробва да бъде другар с него непременно. Ние сме основали доста тънка нишка на взаимоотношения сред мюсюлмани и християни ", акцентира той. 

Общинският консултант добави още, че не е склонен с тезата, че гърците са наследници на Византийската империя, тя е била доста по-голяма от дребна Гърция. 

" Те са се възгордяли, че са владели православния свят - четете Тончо Жечев по тематиката ", добави Антов. 

По думите му България и Турция имат дълъг опит, когато става въпрос за взаимното живеене.

" Света София " е издигната през VI век в тогавашен Константинопол, столица на Византийската империя. В продължение на 916 години катедралата се е смятала за най-големия храм в света, а след завладяването на града от османците през 1453 година, тя става основната джамия на империята. Според решение на турското държавно управление от 24 ноември 1934 година постройката получава статут на музей. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР