Снимка БулфотоГрешка е дадени компании да плащат висшето образование на

...
Снимка БулфотоГрешка е дадени компании да плащат висшето образование на
Коментари Харесай

Домусчиев разкри как може младите хора да останат в България

Снимка Булфото

Грешка е дадени компании да заплащат висшето обучение на студентите, след което да изискват от тях да им работят няколко години. Това разяснява ръководителят на КРИБ Кирил Домусчиев при подписването на съглашение за съдействие с Техническия университет. Думите му пристигнаха след въпрос на кореспондент от Economic.bg дали документът планува подобен вид съдействие – компании от КРИБ да заплащат образованието на студенти, които след това да работят за тях няколко години.

„ За мен персонално това е една химера, няма по какъв начин да стане, не можеш да вържеш един младеж. Освен това практиката демонстрира, че доста стипендианти не работят в предприятията, които са им отпуснали стипендиите за обучение, виждал съм доста такива случаи “, разяснява той.

По думите на Домусчиев самият той преди години е бил запалянко да дава стипендии на млади и надарени хора, само че след това доста малко от тях са били лоялни на фирмите, които са им помогнали. „ Аз съм покровител на пазарната стопанска система – когато предлагаш положително заплащане и забавна работа на един младеж, ти най-вероятно ще го задържиш на работа.

Ректорът на ТУ проф. Георги Михов разяснява, че съглашението с КРИБ планува двете институции да си сътрудничат във всяка една сфера на активност. „ На първо място те ще си обменят информация за всички събития, които произтичат в двете организации. На студентите също по този начин ще бъдат обезпечавани стажове и присъединяване на кариерните конгреси, проведени от работодателите “, сподели Михов.

Най-вече КРИБ и ТУ ще си сътрудничат за това специалностите на университета да бъдат оптимално настоящи и отговарящи на потребностите на пазара на труда. Кирил Домусчиев акцентира, че сега заплатите на инженерите – без значение дали в IT или тежката промишленост – порастват с изпреварващи темпове по отношение на възнагражденията при другите специалности. Именно по тази причина съгласно него младежите от ден на ден би трябвало да се насочват към техническото обучение, а то от своя страна би трябвало допустимо най-добре да ги приготвя за пазара на труда.
 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР