Снимка: БулфотоГолеми български компании стават жертва на интернет кражби на

...
Снимка: БулфотоГолеми български компании стават жертва на интернет кражби на
Коментари Харесай

ГДБОП разкри подлата схема, по която хакери разбиват и източват банкови сметки

Снимка: Булфото

Големи български компании стават жертва на интернет обири на огромни суми от банковите им сметки поради неприятна кибер просвета. Отклоняват се суми от порядъка на 200 – 600 хиляди евро.

А в международен мащаб нарушители са източили от фирмените сметки суми за над 1 трилион $. Това изясни Явор Колев, шеф на отдел „ Киберпрестъпност ” в ГДБОП в утринния блок на Нова телевизия. Достатъчно е компютърът на счетоводител да бъде инфектиран с вирус, с цел да се промени номера на банкова сметка, към която се насочват преводите, осъществявани от компанията. Това става благодарение на „ мулета ”.  

„ Мулето е индивидът, който открива банкова сметка, по която се превеждат парите и неговата роля е да раздра връзката сред уредниците на незаконната активност и жертвата, което затруднява полицията в следенето на парите. Едните мулета се набират посредством уеб сайтове за разгласи на работа, които откакто получат парите ги превеждат в съответните сметки, а за „ услугата ” получават сред 3 и 5% от сумата.  Другият вид мулета са хора с невисок обществен статус и някогашни пандизчии, наемани от локални проведени незаконни групи ”, изясни Колев. 

В рамките на огромна интервенция на ГДБОП са разпознати 112 финансови мулета, почнали са следствия дружно с партньорски служби от Европейския съюз и Съединени американски щати. До момента са предотвратени вреди за 500 хиляди евро. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР