Снимка: БулфотоГЕРБ изрази своята позиция относно провеждането на предстоящите парламентарни

...
Снимка: БулфотоГЕРБ изрази своята позиция относно провеждането на предстоящите парламентарни
Коментари Харесай

ГЕРБ е срещу видеонаблюдение при броенето на бюлетините и срещу гласуване по пощата

Снимка: Булфото

ГЕРБ изрази своята позиция по отношение на провеждането на идните парламентарни избори пред президента Румен Радев.

От ръководещата партия са против видеонаблюдение при преброяването на бюлетините и против гласоподаване по пощата за българите зад граница, оповестява OFFnews.

За парламентарните избори, които ще се проведат в изискванията на пандемия, към този момент има подготвени законови ремонти, които да разширят обсега на мобилните изборни кутии и да има стерилизация и персонални защитни средства в изборните секции. Това стана ясно от позицията на ръководещата партия при консултациите им с президента Румен Радев.

Всички парламентарни партии без патриотите отиват при президента08:23 ч.  Всички парламентарни партии без патриотите отиват при президентаПрезидентът поддържа българите в чужбина за гласоподаване по пощата11/01/2021
Президентът поддържа българите в чужбина за гласоподаване по пощата
Целта на консултациите е да се търси такова общо решение, консенсус сред институции, политически партии, цялото общество, сънародниците зад граници по този начин, че да имаме гарантиране на тяхното здраве и правото на избор на всеки български жител, бистрота и почтеност на изборния развой, сподели първоначално президентът. Според него най-важното е да се увеличи доверието в идните избори, тъй като от него зависи легитимността на идващия парламент.

Нападки и реплики

В първите си думи на ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева атакува президента.   " Внушенията, че партия ГЕРБ ще прави изборите и правейки изборите, тя ще ги манипулира, ще ги купи, ще прикрие резултатите, в допълнение бие върху престижа на институциите. За страдание, господин президент, вие също участвате в такова говорене и в последните месеци това, което следим е, че има едно координирано изпитание за подкопаване на доверието на българските жители в изборния развой. Виждаме образно какво се случва, когато се подкопае доверието в изборния развой в една такава развита народна власт, каквато е Съединени американски щати. През последните дни вие дадохте опция на политически фигури, които по социология няма да имат кой знае какво и или изобщо посланичество в българския парламент. Те се трансфораха в рупор на прокламирани хрумвания надали не, че афишират идните непроведени избори за манипулирани ", съобщи още Цвета Караянчева.   " Дадохте думата на политически фигури, които съгласно социологията нямата да имат присъединяване в Народното събрание. Тези опити да е отхвърли вота, който към момента не е извършен са доста рискови ", сподели още тя.

“Цветан Цветанов сподели, че операции в изборите съществуват, не знам какво е имал тъкмо поради, той изхожда от своя някогашен опит отговори на Караянчева Радев. “Ние сме демократична страна, за мен е значим гласът на всеки един българин, значима е всяка една партия. Аз не разделям партиите на такива, които са систематични и участват от дълги години в политическия живот и на такива, които в този момент прохождат. Това, че някои партии не схващат нищо от избори, тъй като в този момент за първи път ще се явяват, ами вашата партия все в миналото е била за първи път на избори ", отговори  Румен Радев. Той добави, че не може да се пренебрегне нито една партия, нито един глас. " Вие знаете, че съгласно Българската конституция политическият живот се основава върху правилата на плурализма. Ние почитаме всеки един българин ", добави още Радев.

Председателят на ГЕРБ в Народното събрание Даниела Дариткова означи, че доста значимо е да се познават настоящите закони на страната и Изборният кодекс. " Независимо от това кой на какъв стадий от своето политическо развиване се намира като български жител, той би трябвало да познава настоящите закони на страната. В този смисъл всевъзможни релативно екзотични хрумвания за смяна на изборния кодекс директно преди датата на изборите, ние като най-голямата парламентарна група в 44-ото Народно заседание считаме за неприемливи ", сподели тя. 

" В момента имаме подготвен законопроект, който касае Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, в който предвиждаме всички карантинирани лица да гласоподават в преносими изборни секции, а настанените в болнични заведения, да се даде достъп до урни ", добави доктор Дариткова.

Томислав Дончев сподели, че хората от 250 или 300 екипа от преносимите изборни секции би трябвало да бъдат имунизирани.

Даниела Дариткова разгласи за екзотична концепцията за гласоподаване по пощата на българите в чужбина, а Румен Радев й отвърна, че е екзотично да напишеш нова конституция за ден и да я внесеш в Народното събрание. Той прикани да се подсигурява правото на глас на българите зад граница и да не се зачертават бързо концепциите. 

Томислав Дончев отхвърли опцията за гласоподаване по пощата за българите в чужбина, като невероятно за осъществяване, защото това можело да докара до подозрение в изборните резултати. 

" Интересен " беше претекста с който Цвета Караянчева отхвърли опцията за видеонаблюдение при броенето на бюлетините или разрешаването процеса да се записва с телефони от наблюдаващите. " Видеонаблюдението е доста мъчно, защото няма на всички места интернет и това ще докара до липса на равнопоставеност. Няма по какъв начин да се случи ", отсече тя. Записването с стелефони, щяло да докара до доста искове в съда. " Мислим по тази тематика. На процедура осъщшествяването на видеонаблюдение не стои на дневен ред ", добави тя.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР