Снимка БулфотоЕвропа с остра критика към страната ни заради заразата

...
Снимка БулфотоЕвропа с остра критика към страната ни заради заразата
Коментари Харесай

В пика на чумата: Под заплаха ли е свиневъдството у нас?

Снимка Булфото

Европа с остра рецензия към страната ни поради болестта от чума по свинете. Според отрасловия еврокомисар до епидемията се е стигнало, тъй като някой у нас не си е приключил работата.

А заболяването се появи на още две места - в Плевенско и в Търновско. С тях огнищата стават общо 21. Сега най-голямото тестване е да се минимализира риска от екокатастрофа след евтаназирането на животните, заяви Нова тв.

Предвиденото умъртвяване на 40 хиляди глави добитък от фермата в село Бръшлен се отсрочва. Мястото, където би трябвало да бъдат закопани животните, се намира в близост свинекомплекса, само че към момента не престават допитванията до локалното обитаеми, защото измежду хората в региона и бизнеса има напрежение.

„ Отглеждам към 40 хиляди бройлери и птици. В права линия съм на 100 метра от мястото, където ще се загробва. Все отново виждам животни. Могат да плъзнат болести и това са моите терзания ”, заяви птицевъдът Росен Чиликов.

„ Днес моите служащи ме информираха, че регионът е отцепен. Има полиция и не ни позволяват да поливаме. На 100 метра отсам имам сондаж, с който обливам земеделска продукция. На 10 метра, от където копаят имам рязане, което тази година би трябвало да е био ”, сподели още притежателят на зърнобаза Пламен Генчев.

Теренът за загробване на 40 хиляди свине от фермата в село Бръшлен е определен от локалната власт и специалисти.

„ Теренът в действителност е определен. Машините работят. Доколкото разбрах е на общинска благосъстоятелност ”, съобщи кметът на Бръшлен Димчо Петров.

Хората са подготвени на протестни дейности. В същото време животни, инфектирани с африканска чума по свинете, към този момент агонизират, чакайки избор на терен и евтаназия.

„ Положението става по-тежко, тъй като се бавим. Смъртността се усилва, животните страдат ”, разясни изпълнителният шеф на свинекомплекса в Бръшлен Христо Стойков.

Въпреки рецесията в свинефермата служащи няма да се освобождават.

„ Фермата работи от 20 години и множеството служащи са тук самото началото. Това е огромен потрес за нас. Това е 20-годишен труд, който би трябвало да загробим ”, добави Христо Стойков.

Според притежателите вредите в свинекомплекса възлизат на десетки милиони левове. А евтаназирането на другата свинеферма в село Николово продължава. Там към този момент са убити 2 хиляди животни.

Мащабът на чумата обаче към момента не е явен. Изчислява се и компенсацията на фермерите. По закон единствено огромните производители могат да получат някаква компенсация.

По публични данни у нас има 65 свинеферми, главно ситуирани в Северна България. Общо отглежданите свине са над 570 000 или 94 % от животните в страната.

През 2018 година свинското месо на българския пазар е 245 хиляди тона. Родното произвеждане е малко над 120 хиляди тона. А от еврокомисията предизвестиха, че в случай че не вземем ограничения, ще загубим целия бранш. Това сподели пред NOVA еврокомисарят по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андрюкайтис.

Земеделският министър Десислава Танева се съгласи с рецензиите от Европа, но  отхвърли да назове отговорен за епидемията. Усилията в този момент се концентрират в ограничение на болестта.

„ Вирусът се развива във времето. Ние граничим с Румъния, където има над 1600 огнища на африканска чума ”, сподели министърът на земеделието Десислава Танева.

По думите й рецесията с евтаназирането на инфектираните животни се задълбочавала и поради идния локален избор.

„ Кметовете са преди избори. Част от тях мислят да укрият тези прасета, да не бъдат евтаназирани, а не мислят, че  това е главен източник на болест ”, сподели още Танева.

Още при започване на пленарния ден левицата сложиха тематиката и в Народното събрание, въпреки че министрите оставиха обясненията пред депутатите за петък.

„ Имаше успиване, че всичко е наред  и сме построили ограда, която ще ни избави, само че това не е по този начин ”, съобщи Пенчо Милков от Българска социалистическа партия.

„ Наистина има голям късмет да изгубим производството си в индустриалния му тип ”, сподели Александър Сабанов от „ Обединени патриоти ”.

Други даже се майтапиха със защитната ограда по границата с Румъния. „ Оградата беше към един метър, като за детска площадка. Намериха едно умряло прасе. Изследванията демонстрираха, че то е умряло от смях ”, пошегува се Бюрхан Абазов от Движение за права и свободи.

А рекомендациите от Брюксел са неотложно да се информират хората. Европейската комисия поддържа интерактивна карта с огнищата на африканска чума в Европа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР