Снимка: БулфотоЕдва от днес, 11 август, заведенията имат право да

...
Снимка: БулфотоЕдва от днес, 11 август, заведенията имат право да
Коментари Харесай

По-ниското ДДС за вино, бира и фитнеси влезе в сила

Снимка: Булфото

Едва от през днешния ден, 11 август, заведенията имат право да начисляват 9% Данък добавена стойност върху бирата и виното вместо общоприетите 20%, написа economic.bg.

Въпреки че министър председателят Бойко Борисов даде обещание на привилегированите браншове да получат по-ниската ставка от началото на този месец, обнародването в Държавен вестник се случи едвам през днешния ден - 10 дни по-късно. Самият закон беше признат на 30 юли от Народното събрание.

Въпреки че измененията не бяха обнародвани, а президентът имаше право да наложи несъгласие на измененията и в последна сметка, най-малко на доктрина, да бъдат отхвърлени, заведенията и фитнесите са почнали да начисляват 9% Данък добавена стойност вместо 20 още от началото на месеца. Като тази разлика остава за тях под формата на спомагателен марж на облагата.

Необичайната обстановка се получи, защото ръководещите взеха решение да създадат следващия „ поклон “ към ресторантьорския бизнес, туроператорите и фитнесите в последния вероятен миг - малко преди Народното събрание да излезе в своята лятна почивка. Заради неналичието на време поправките бяха прокарани в преходните и заключителните разпореждания на различен закон – този за локалните налози и такси, сред двете му четения.

Поправките бяха импортирани в Народно събрание на 27 юли - в същия ден, в който министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че упорства за мярката. Промените във въпросния закон бяха признати оптимално бързо, само че въпреки всичко единствено ден, преди обещания период за задействане.

От Българска асоциация „ Фитнес и здраве “ декларират, че някои от техните членове още от началото на август начисляват 9% ставка, а други работят със остарялата - 20% в очакване на обнародването на закона.

„ Всеки си поема самичък решението за Данък добавена стойност “, разяснява пред „ Сега “ ръководителят на асоциацията Петър Ангелов, като показва, че особено в неговите фитнес зали – „ Атлетик “, още от 1 август касовите апарати са настроени да работят с 9% данък. „ Ако Национална агенция за приходите ми сформира акт, ще ги осъждам “, зарича се Ангелов.

Припомняме, че намаляването на Данък добавена стойност за фитнес залите изненадващо се появи при второто четене на закона в бюджетната парламентарна комисия, защото сходна мярка за бранша не бе обявена на брифинга след съвещанието на Управляващата коалиция, на който Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов оповестиха събаряне на данъка за бира, вино, туроператори и така наречен „ инцидентен транспорт ".

Предложението пристигна и два месеца, откакто от бранша също се подредиха на опашката на чакащите за понижаване на ставката като мярка за справяне с коронакризата. Такъв поклон през месец май получиха обаче единствено заведенията за хранене и заведенията, за които Данък добавена стойност бе понижен от 20 на 9% като мярка в поддръжка на сектора. По-ниско облагане беше въведено и за някои детски артикули.

Заради прибързаното събаряне на Данък добавена стойност без никакви разисквания (само в границите на една седмица и още веднъж през преходните и заключителните разпореждания на различен закон) ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова разгласи, че страната ни е застрашена от наказателна процедура от Европейската комисия поради туроператорските услуги. Причината е, че при тях се полза маржът, а не самата услуга, и в тази ситуация не може да се начислява Данък добавена стойност, по-нисък от общоприетия за страната.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР