Снимка БулфотоДоц. Ангел Кунчев говори за ваксинацията пред медиите в

...
Снимка БулфотоДоц. Ангел Кунчев говори за ваксинацията пред медиите в
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Поне 1000 ваксинирани ще трябва да проследим след имунизацията

Снимка Булфото

Доц. Ангел Кунчев приказва за имунизацията пред медиите в Пловдив. Главният държавен здравен контрольор разгласи какво ще предприемат с хора, които са ваксинирани с двете ваксини срещу коронавирус.

От Пловдив ще стартира национално изследване, което ще наблюдава добития имунитет след имунизацията с имунизацията на Pfizer и и BioNTech.  Целта е да се откри какъв брой дълъг е той, идентичен ли е при здрави хора и такива с съпътстващи болести.

„ Поне 1000 души би трябвало да проследим първоначално, след имунизацията. Първоначално незабавно след имунизацията, а след това на втория, шестия и дванадесетия месец след слагането на имунизацията “. Това разгласи в Пловдив доц. доктор Ангел Кунчев на изключителна конференция в Медицинския университет под тепетата. На нея той,  ректорът на университета проф. доктор Мариана Мурджева и регионалният шеф Дани Каназирева обясниха какви ще са първичните стъпки при проучванията за постваксинален имунитет и каква ще бъде системата за следене на имунитета на имунизираните, написа dcnews.bg.

„ Точно на Pfizer имунизацията, когато правеха изследването на 44 000 души в целия свят, имаше при обявените реакции една, която беше записана при резултатите от проучванията – строшаване на лява ръка. Много ясно е, че няма връзка с имунизацията, само че всичко би трябвало да се има поради. Защото не е изключено това строшаване да се дължи на обстоятелството, че на проучвания краткотрайно му е прилошало “, напомни още доцент Кунчев.

„ При направени близо милион ваксини в света в границите на тия няколко дни, и при над 600-700 имунизирани в България, а през днешния ден като броят им може да мине 1000, имунизацията демонстрира доста добър профил на сигурност. От това, което видях до момента, към този момент е ясно, че реакциите са доста дребни, най-вече лека мъка в ръката в границите на няколко дни. Но сред нас има ваксиниран човек – проф. Мурджева, тя също може да каже “, обясни  още основният държавен хигиеничен контрольор.
Ще се търси резултатът при другите възрастови групи и какви са страничните реакции
По думите му доста е значимо лекарите да знаят по какъв начин имунизацията работи при  младежи, при хора на междинна възраст и при възрастни.

„ Всички ваксини имат някакъв % нежелани реакции, въпросът е какъв брой тежки са те и каква е честотата им. Ако приказваме за леко повишение на температурата, леко неразположение и болки в мястото на убождане на ръката, това са леки реакции. По-трудната част от научна позиция е следенето на имунитета. То ще стартира, когато стартира всеобщата имунизация – до 2-3 месеца. Но с цел да стартира, би трябвало всичко да се уговори като дизайн, лаборатории, ограничения и така нататък То би трябвало да се обезпечи и с бюджет “, уточни доцент Кунчев.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР