Снимка БулфотоДопълнителни разходи в размер на 94 400 лв. по

...
Снимка БулфотоДопълнителни разходи в размер на 94 400 лв. по
Коментари Харесай

Изплатиха близо 100 000 лева на пострадали от забавено правосъдие

Снимка Булфото

Допълнителни разноски в размер на 94 400 лева по бюджета на Министерството на правораздаването бяха одобрени през днешния ден от Министерския съвет. Сумата е предопределена за възобновяване на направените от министерството разноски по погашение на компенсации на жители и юридически лица, потърпевши от постепенно правораздаване, оповестиха от държавната пресслужба, съобщи вести.бг.

 

Това е общият размер на сумата, изплатена за третото тримесечие на 2019 година от бюджета на Министерството на правораздаването по подписани съглашения за нарушени права за разглеждане и решение на делата им в рационален период.

Изплащането на компенсации за вреди от постепенно правораздаване се прави по реда на Глава трета „ а “ от Закона за правосъдната власт. Заявления против актове, дейности или бездействия на органите на правосъдната власт, с които се нарушава правото на разглеждане и решение на делото в рационален период, могат да подават страни по завършени цивилен, административни и наказателни производства, както и обвинени, потърпевши или ощетени юридически лица по прекъснати досъдебни производства. Заявленията се преглеждат от профилирано звено на Инспектората към Висшия правосъден съвет, където се прави инспекция на събитията, а произнасянето по преписката се дължи в 6-месечен период от постъпването на заявките. Ако бъде преценено, че правото на заявителя на правораздаване в рационален период е било нарушено, министърът на правораздаването или посочено от него лице дефинира размера на компенсацията, съгласно практиката на Европейския съд по правата на индивида и предлага подписване на съглашение със заявителя.

Средствата, нужни за погашение на сумите по подписаните съглашения, са планувани в централния бюджет.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР