Снимка БулфотоДо 7% от общия брой регистри са модерни и

...
Снимка БулфотоДо 7% от общия брой регистри са модерни и
Коментари Харесай

Едва 7% от всички регистри в страната са модерни

Снимка Булфото

До 7% от общия брой регистри са съвременни и дават отговор на по-новите условия. Това сподели шефът на Дирекция „ Модернизация на администрацията “ Красимир Божанов за „ Монитор “. По негови думи при централната администрацията процентът е двойно по-висок – 15%.

Причините за изоставането ни не са малко. Една от тях е, че България не е стартъп страна като Израел, Сингапур или Естония. През годините администрациите са били задължени да поддържат база данни като източник на информация, информации и други, а огромна част от тези данни е постъпвала под формата на хартия. „ С времето обаче никой не е имал водачеството да каже на хората да си улеснят работата и да преминат към електронни разновидности “, разяснява Божанов. Според него огромна част от хората в администрациите страдат от разнообразни алергии и боледуват от нетърпимост към прахта. „ В имотния указател да вземем за пример хората работят с маски и гумени ръкавици “, добави още шефът. Затова и е значимо да се премине към рационализация на администрацията ни.

До 130 кг хартия се пестят всяка година от процеса,

счита вицепремиерът Томислав Дончев. По негови думи цифрата варира, а сумата в лв., която се икономисва, също мъчно може да се пресметна.

В страната има над 17 000 регистри, чиято работа тече по друг метод. “Един е въпросът дали би трябвало да обединим тези администрации в едно регистрово пространство, а различен е въпросът дали въобще би трябвало да са 17 000 ”, разяснява Дончев. Вицепремиерът от години приканва страната да се активизира и по-бързо да се вкарва електронното ръководство. По негови думи, в случай че следим скалата на Целзий, за 20 години сме стигнали едвам 60 градуса. “Със сигурност сме минали средата, само че и сигурно не сме стигнали точката на шупване ”, разясни Дончев.

Очаква се до 1-2 години да достигнем към 85-90 градуса, които ще улеснят метода на работа.

До момента всяко ведомство вкарва свои решения, които не кореспондират с това на останалите, а разликата сред хартиения вид на едно писмо и неговия електронен, е това, че вторият може да се изпраща милиони пъти и да доближава по-бързо. “През последната година накарахме всичко в администрацията да се случва по електронен път, а това наложи и да променим всекидневно общителния си звук в края на 2018 година ”, сподели заместител министър-председателят. Според него електронизацията не е въпрос единствено на програмен продукт и стратегии, а на предпочитание и воля.

Очакванията са тази година

публичните поръчки да минат на напълно електронен вид.

От кандидатстването, през оценката и разглеждането. По отношение на електронните документи за идентичност Дончев призна, че това няма по какъв начин да стане елементарно, тъй като е доста работа. “Надявам се от Министерство на вътрешните работи да бъдат бързи и оптимално експедитивно да се свърши работата ”, разяснява политикът. Според него обаче закъснение в процеса не се чака. На въпрос по отношение на опашките в КАТ Дончев изясни, че няма магическо решение за осъществяване на активността по електронен път, само че чакането на опашка е неприемливо.

По време на конференция, отдадена на електронното ръководство, участва и програмният шеф на образования по електронно ръководство „ e-Governance Academy “ Анела Кийратс, която показа естонския образец в сферата. Според нея би трябвало да има баланс сред услугите на едно държавно управление и търсенето на жителите. „ Хората би трябвало да желаят да употребяват електронни услуги “, разяснява Кийратс. В момента Естония разполага с редица услуги, които улесняват връзката сред жителите и другите институции. Такава е системата на всяко едно учебно заведение, при която родителят може да се свърже с даден преподавател във всеки един миг и да следи оценките на своето дете. Подобна е и схемата със здравната брошура, която е в онлайн вид – в нея се вижда какъв брой коства един жител на здравноосигурителната каса, какви прегледи е имал, при кого и за каква сума, а при положение, че желае да резервира това скрито, то потребителят може да закрие данните си от лекарите. По думите на Кийратс потребителят разполага с данните си както откри за добре и при положение, че някой ги употребява или търси, то всеки има легално право да потърси сметка за какво и защо ще се употребява персоналната му информация. Лекарските наставления също се издават онлайн.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР