снимка БулфотоДнес до обяд се очаква слънчево и топло време

...
снимка БулфотоДнес до обяд се очаква слънчево и топло време
Коментари Харесай

Дъжд и градушки очакваме този следобед

снимка Булфото

Днес до обяд се чака слънчево и топло време над цялата страна. След това обаче ще стартира заоблачаване, като до среднощ тук-там в северозападната половина от страната ще превали и прегърми. В западните региони са вероятни и градушки, оповестяват от Национален институт по метеорология и хидрология.

В цяла Западна България е разгласен жълт код за дъжд и гръмотевици на 12 май. 12-те области, за които важи предизвестието, са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Пловдив.

В следобедните часове се чакат краткотрайни, краткотрайно интензивни превалявания и гръмотевици. Очакваните сумарни количества са сред 20 и 35 мм.

До среднощ явленията там ще отслабнат, само че през нощта против четвъртък тук-там и на изток ще има валежи, най-вече слаби. През нощта вятърът ще е слаб от изток-югоизток; денем в Източна България краткотрайно ще се усили до сдържан.

Минималните температури ще са сред 5° и 10°, а оптималните - сред 22° и 27°. Атмосферното налягане е по-ниско от междинното и ще продължи да се намалява, сочи прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология.

Над Черноморието ще е най-вече слънчево. До вечерта облачността ще се усили, само че ще остане без превалявания. Ще духа слаб до сдържан вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са 17°-20°. Температурата на морската вода е от 12° по Северното Черноморие до 16° на юг. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините преди обяд ще е слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до среднощ в масивите в западната половина на страната ще има интензивни краткотрайни превалявания, съпроводени с гръмотевици. Ще духа слаб до сдържан вятър от запад-югозапад, само че с развиването на купесто-дъждовната облачност ще има и краткотрайни усилвания. Максималната температура на 1200 метра ще е към 15°, на 2000 метра - към 9°.

През идващите дни въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места, основно в планините и в четвъртък в Северна България, а в петък по Черноморието ще превали и прегърми. През първия ден вятърът ще е слаб, от юг-югозапад, а през втория ще се ориентира от запад, до сдържан. Минималните температури ще са сред 7° и 12°, а оптималните - сред 23° и 28°.

В събота вятърът още веднъж ще стане югозападен, ще се усили. Над по-голямата част от страната ще доминира слънчево време, само че по-късно след обяд над Западна България ще се развие конвективна облачност и на доста места ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР