Снимка: БулфотоДиректорът на Пирогов проф. Асен Балтов обяви, че до

...
Снимка: БулфотоДиректорът на Пирогов проф. Асен Балтов обяви, че до
Коментари Харесай

Проф. Балтов: От ваксиниране се нуждаят около 4 милиона. До юни можем да имунизираме половината

Снимка: Булфото

Директорът на " Пирогов " проф. Асен Балтов разгласи, че до края на юни, при положително стичане на събитията и обикновено зареждане с ваксини, може да стигнем до 2 млн. имунизирани с 2 дози. 

„ От имунизиране се нуждаят към 4 милиона. От тях 50% да се имунизират това са 2 милиона. Като сложим преболедувалите и децата, ще бъде основан групов имунитет и ще живеем малко по-спокойно. Правим всичко допустимо това да се случи ”, съобщи проф. Балтов пред " Нова телевизия ".

По думите му сега в страната – при персонални лекари и центрове за имунизиране, има към 10 000 дози от имунизацията на AstraZeneca. Днес те ще бъдат изчерпани, тъй като от тях не се пази втора доза. „ Цялото количество ще бъде сложено, тъй като диапазонът сред първа и втора доза е 70 дни ”, изясни проф. Балтов. Втора доза се пазело за към 20 000 имунизирани с Pfizer и Moderna. От тези ваксини се пазят още към 50 000 дози за районните и секционните изборни комисии. По думите му тези количества ще бъдат освободени след 10 март, в случай че не бъдат употребявани.

Проф. Балтов удостовери, че в събота следобяд или вечерта се чакат още 52 000 дози от имунизацията. Ако те дойдат, още веднъж ще бъдат отворени „ зелените коридори ”. Те пък би трябвало да останат много дълго, счита още проф. Балтов. Причината е, че в страната има към 500 000 здравно неосигурени, които нямат персонални лекари, с цел да ги имунизират.

„ Най-големият ми боязън е, че част от хората, получили първа доза, ще се откажат от втората. Има и хора, които не си съблюдават датата. Идват на друга дата ”, изясни шефът на „ Пирогов ”.

И добави, че от другите ваксини у нас през март ще дойдат 500 000 дози, а през април – 1 милион.

Проф. Балтов изясни, че леглата в лечебните заведения гладко се пълнят. Около 50% са заетите кревати за приблизително тежки случаи на ковид, към 55% са заетите интензивни кревати.

„ В „ Пирогов ” сега има към 40 за среднотежки пациенти и 12 интензивни кревати ”, разясни шефът на най-големия незабавен център у нас.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР