Снимка БулфотоДиференцира се срокът за преминаване на всички училища в

...
Снимка БулфотоДиференцира се срокът за преминаване на всички училища в
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: След 10 г. всички училища в София ще са в една смяна

Снимка Булфото

Диференцира се срокът за прекосяване на всички учебни заведения в България в едносменен режим, като най-вече време ще бъде обещано на най-големите общини. Това изясни в Русе просветният министър Красимир Вълчев, представен от Фокус.

Така за София срокът ще е 10 година, за Варна – 9. „ Това включва и дострояване на учебни заведения, и понижаване на приема на възпитаници “, изясни просветителният министър.

Двусменният режим на преподаване съществува в над 400 учебни заведения в страната. Приблизително една четвърт от тях са в столицата. Преди година МОН си сложи доста по-амбициозен период за премахването на двете смени – 2021 година

Вълчев уточни, че приемът на възпитаници няма да бъде понижен в математическите гимназии, като политиката за увеличение на приема ще продължи и в техническите и професионалните гимназии ще продължи.

„ Стартираме и огромен план и по Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък “, по който ще финансираме действия по ползи в региона на компютърното програмиране от първи клас. Учителите ще получават спомагателни средства за това, че ще основават отворено просветително наличие “, разяснява още той.

Министърът на образованието изясни, че от 1 януари стартира финансирането на действия по ползи от държавния бюджет, като за идната година са планувани 25 млн. лева за това.

Вълчев акцентира, че образователната година на всички места ще стартира обикновено, макар продължаващите поправки на някои места.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР