Снимка БулфотоДепутатите приеха важно решение в Народното събрание днес.Народното събрание

...
Снимка БулфотоДепутатите приеха важно решение в Народното събрание днес.Народното събрание
Коментари Харесай

Приеха на първо четене Бюрото за защита на свидетели да се отнеме от главния прокурор

Снимка Булфото

Депутатите одобриха значимо решение в Народното събрание през днешния ден.

Народното събрание одобри на първо четене законопроекта на „ Демократична България “ за прекачване на Бюрото за отбрана на очевидци от прокуратурата към Министерството на правораздаването. Законопроектът бе признат с гласовете на 135 народни представители. 42-ма народни представители от ГЕРБ и Движение за права и свободи гласоподаваха срещу, а част от депутатите на ГЕРБ (14 души) останаха “въздържал се ”.

Законопроектът, импортиран от Христо Иванов и група народни представители, цели бюрото да се концентрира върху главните му функционалности за отбрана на хора, застрашени по отношение на наказателни производства. Предвижда се унищожаване на дублиращи функционалности във връзка с Групово дело „ Охрана “, ограничение на опцията за корист с пълномощия, както и повишение успеваемостта, обществената отчетност и надзор. 

Депутатът от “Демократична България ” Атанас Славов посочи, че законопроектът се концентрира върху това бюрото да бъде върнато на неговото институционално място.  “Със своето държание основният прокурор потвърди нуждата бюрото за отбрана да бъде върнато в изпълнителната власт. Не може да си съответен очевидец на правораздаването, в случай че прокурорът, който във всеки един миг може да те трансформира в обвинен, “те пази ”, сподели Славов.

Съпредседателят на “Демократична България ” Атанас Атанасов призова народните представители да поддържат законопроекта, с цел да може този недостатък да бъде отстранен.  “Още доста от дълго време този настоящ закон трябваше да бъде изпратен в Конституционния съд, тъй като препоръчаните текстове от законопроекта, които са предмет на смяна, са безусловно противоконституционни. Има разделяне на управляващите и репресивната власт, а това е изпълнителната власт, би трябвало да предстои на парламентарен надзор, както е написано в конституцията ”, сподели той, написа Novini.bg.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР