снимка БулфотоДа изчистим нещата между себе си, за да не

...
снимка БулфотоДа изчистим нещата между себе си, за да не
Коментари Харесай

Янев към Заев: Да изчистим нещата между себе си, за да не оставим нерешени проблеми в ЕС

снимка Булфото

Да почистим нещата сред себе си, с цел да не оставим нерешени проблеми в ЕВ. Това съобщи на среща със Зоран Заев служебният министър председател Стефан Янев, съобщи.

Служебният министър председател Стефан Янев още веднъж удостовери, че България поддържа присъединението на РСМ към Европейски Съюз, само че следва разговор по противоречивите въпроси.

„ Като съседи, даже другари и приятелски нации имаме потребност от непрекъсната връзка и по-честа обмяна на информация, което в полза на нашите нации и района като цяло. Политиката на България е неотклонна от доста години - поддържаме присъединението към Европейски Съюз. Констатирахме, че сега има прозорец на опция да работим по нерешените въпроси, които имаме досега. Стремежът ни е да създадем една удобна среда на доверие, другарство и открит разговор, което да спомогне на нашите експерти да седнат и да намерят верните решения, които да бъдат показани пред обществата както у нас, по този начин и в Северна Македония “, сподели Янев на взаимни брифинг с македонския си сътрудник Зоран Заев, който е на посещаване у нас.

Според Заев след днешната среща работата на историческата комисия ще бъде по-лесна.

Заев и Янев обаче бяха безапелационни, че отговорността за вземането на решенията е на политиците.

„ Ние на Балканите сме темпераменти хора, всеки знае малко или доста за историята и когато тя идва от фамилията е доста прочувствена. Заради това политическата отговорност е на политиците, тъй като те са отчетни, а историческата комисия има отговорност пред политическите управления, които са ги назначи “, уточни Янев.

„ Делегацията на Зоран Заев пристигна с съответни оферти, които ще обсъждаме интензивно и професионално в околните дни. Надявам се атмосферата на доверие, на взаимно ценене на националните ползи да продължи в полза на търсене на решение, тъй като европейската вероятност на Северна Македония и на Западните Балкани като цяло са в полза на България, на целия район, както и на Европейски Съюз ", сподели още служебният министър председател.

Според него всичко това би трябвало да бъде в границите на разпоредбите и разговора.

„ Най-напред би трябвало да почистим нещата сред себе си, с цел да не оставим нерешени проблеми в европейското семейство “, добави Стефан Янев.

Заев разяснява, че РСМ и България имат другари по целия свят, само че казусът сред двете страни е общ и трябва  да се реши взаимно.

„ Ако сме виновни политици, това е наше обвързване “, отсече той.  

Заев добави, че с Янев са говорили за същината и за структурата на вероятното решение на проблемите, за Пътната карта за участие в Е, за съответни периоди и виновни институции.

Той е уверен, че двустранните проблеми могат да бъдат решени.

„ Друга опция от Европейски Съюз за нас няма, ние имаме вяра в европейските полезности и желаеме да модернизираме РСМ “, заключи министър председателят Заев.

Стефан Янев разяснява, че езикът на омразата доста постоянно се образува въз основата на фамилните мемоари, които се превръщат  полезности.

„ Институциите обаче не би трябвало да основават такава основа “, счита той.

Като образец за основаване на езика на омразата Янев уточни разрушаването на монументи в РМС, като по този метод младите генерации считат, че е имало нещо неправилно в предишното ни.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР