снимка БулфотоДа бъде създаден Европейски фонд за журналистите, като чрез

...
снимка БулфотоДа бъде създаден Европейски фонд за журналистите, като чрез
Коментари Харесай

По идея на Елена Йончева: ЕП призова да се създаде фонд за журналистите

снимка Булфото

Да бъде основан Европейски фонд за публицистите, като посредством него да бъдат подкрепяни самостоятелните медии, прикани Европейския парламент. Идеята е на Елена Йончева. Фондът ще е в рамките на бюджета на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година, предаде  .

Това се споделя в утвърдената от депутатите в Брюксел резолюция. Тя бе призната с голямо болшинство – 553 гласа „ за “, 54 „ срещу “ и 89 „ въздържал се “. Подкрепиха я 13 от общо 17 български евродепутати. Асим Адемов (ЕНП) се въздържа. Съпартиецът му Емил Радев не гласоподава. А „ консерваторите “ Андрей Слабаков и Ангел Джамбазки бяха срещу.

Фондът би трябвало да предлага директна финансова поддръжка за самостоятелните публицисти и работещите в медиите на свободна процедура или като независимо заети лица. Финансирането следва да се ръководи от самостоятелни организации, с цел да се избегне всякаква интервенция в процеса на взимане на публицистични решения. Подкрепа би трябвало да се дава единствено за тези обществени и търговски медии, които са в действителност самостоятелни и при които няма интервенция от страна на държавно управление или други участници.

Необходимо е също по този начин да се обърне особено внимание на самостоятелните започващи медийни предприятия, по-специално локални. Това би трябвало да става в страните от Европейски Съюз, в които през последните години свободата на медиите се е влошила, концентрацията на собствеността върху тях доста се е нараснала, а публичните медии са под опасност от политическо въздействие.

Всъщност концепцията за фонда е на българската социалистка Елена Йончева. Тя я предложи от името на групата на социалистите в Екологичен потенциал. Предложението бе добавено в отчета на полякинята Магдалена Адамович от ЕНП, върху който се основава утвърдената проекторезолюция.

В резолюцията се акцентира също, че когато собствеността върху медиите е съсредоточена в ръцете на прекомерно малко хора, плурализмът е изложен на риск. Това попречва битката с разпространяването на дезинформация.

Евродепутатите упорстват страните от Европейски Съюз да подхващат дейности, с цел да се избегне прекомерната централизация и да се подсигурява бистрота. Те подлагат на критика намесата на държавните управления в обществената реклама и декларират изрично, че фондовете на Европейски Съюз не би трябвало да се изразходват за следени от страната медии и за медии, разпространяващи политическа агитация.

Екологичен потенциал приканва Европейската комисия да включи в годишния си отчет за правилата на правовата страна в обособените страни членки оценка на прозрачността на собствеността върху медиите, както и на нивото на интервенция в бранша от страна на държавните управления и на частни лица.. Опитите да се навреди на свободата и плурализма на медиите би трябвало да се преглеждат като сериозна и систематична корист с власт и като опит за подронване на главните полезности на Европейски Съюз.

Парламентът е надълбоко угрижен за положението на свободата на медиите в Европейски Съюз и осъжда насилието, издевателството и натиска, на които са подложени публицистите. Депутатите акцентират опитите на някои държавни управления да заглушат сериозните и самостоятелните медии и да подкопаят медийната независимост и плурализъм. Особено обезпокоително е положението на публичните медии в някои страни от Европейски Съюз, където те са се трансформирали в образец за проправителствена агитация.

Свободата на медиите, плурализмът, независимостта и сигурността на публицистите са съществени детайли на правото на независимост на изложение и на информация и са от значително значение за демократичното действие на Европейски Съюз. Резолюцията предизвестява, че свободата на медиите се утежнява през последните години, а рецесията с COVID-19 изостря казуса.

Евродепутатите виждат задълбочаващ се модел на заплашване за заглушаване на гласовете на публицистите. Те показват, че убийствата на Дафне Каруана Галиция в Малта и на Ян Куцияк и годеницата му в Словакия са образец за рисковете, пред които са изправени проверяващите публицисти. Членовете на Екологичен потенциал приканват обществените фигури да се въздържат от дискредитиране на публицисти и акцентират правното обвързване за следствия на всички набези, както и че дамите публицисти са изключително уязвими и би трябвало да получат спомагателна отбрана.

Евродепутатите желаят по-стабилна правна рамка за попречване и противопоставяне на увеличението на онлайн изявленията, подбуждащи към ненавист, и приканват за повече съдействие сред онлайн платформите и правоприлагащите органи. Те акцентират нужното, само че към момента незадоволително съгласно тях влияние на доброволните ограничения на платформите за справяне с дезинформацията, противозаконното наличие и задграничната интервенция. Отбелязва се, обаче, че онлайн платформите не трябва да се трансформират в частни органи за цензура и че премахването на нелегално наличие би трябвало постоянно да бъде обект на ограничения за сигурност.

Накрая признатият текст акцентира загрижеността по отношение на задграничната интервенция в демократичния развой, имаща за цел да поляризира и да обезсили идеологическия плурализъм, и предизвестява за евентуално нездравословните последствия от манипулирането на информация, обвързвана с пандемията от COVID-19.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР