Снимка БулфотоД-р Ангел Кунчев обясни как може да се разминем

...
Снимка БулфотоД-р Ангел Кунчев обясни как може да се разминем
Коментари Харесай

Д-р Кунчев: Ако до края на юни достигнем 50 % ваксинирани, тежка епидемия не може да има

Снимка Булфото

Д-р Ангел Кунчев изясни по какъв начин може да се разминем с тежка зараза от ковид. „ Ако до края на юни ние достигнем 50 % имунизирани, каквото е задачата на Европейски Съюз, действително тежка зараза не може да има. Ако достигнем 70 %, епидемиологичното развиване е невероятно ”. Това съобщи в ефира на „ Здравей, България " на Нова тв основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

В четвъртък стана ясно, че осем страни, измежду които и България, ще получат общо 2 854 654 спомагателни дози ваксина в символ на съпричастност. Доц. Кунчев разяснява новината.

„ От тук нататък не неналичието на ваксини ще играе роля за осъществяване на имунизационния проект, а желанието на хората да се ваксинират ", разясни той.

„ Искам да изразя признателност в три насоки. Първо благодаря на премиера Борисов, който стартира тази битка и сложи въпроса на задоволително високо равнище. Второ, благодарности към австрийския министър председател, който съумя да събере всички тези ръководители и да застане зад концепцията. Благодарности и на португалското председателство, което, въпреки и след сложни договаряния, докара до дъно това решение.

България ще получи близо милион и 300 хиляди дози, които ще дойдат до края на юни. Имайте поради, че това е в допълнение количество над предстоящите доставки. В края на април ще имаме задоволително ваксини и ще можем да избираме от няколко типове ", увери основният държавен контрольор.

Той разясни и по какъв начин се развива COVID-19 в страните, в които имунизацията тече с цялостна мощ.



„ Вижте какво става във Англия и Израел, които реализираха доста огромен % имунизирани. Вчера в Лондон няма смъртни случаи, а в Израел заболеваемостта е най-ниска в света ”, разяснява доцент Кунчев.

Според него процентът на имунизирани у нас ще е подобен, какъвто си го създадем. „ Може да вършим и по 50 000 имунизации дневно, в случай че има искащи. Идеята е в края на юни Европа да може да доближи 50 % обсег на имунизирани ”, сподели още  доцент Ангел Кунчев.

Той разяснява и опцията страната ни сама да създава ваксини.

„ Идеята да произвеждаме сами ваксини е реалистична единствено в границите на интернационално съдействие.  Не сме толкоз огромна страна, нямаме чак толкоз големи средства, които да влагаме в вложения, които не знаем по какъв начин ще се изплатят ”, счита основният държавен контрольор.

Според него имунизацията може да стане условие за започване на работа в избрани сфери.

„ Съгласен съм за работещите в обществени домове имунизацията да е наложителна. Изпратих писмо до обществения министър с молба да обяснят на тези хора какъв брой е значимо да се имунизират. Предлагам това да е авансово изискване за започване на работа в такива основни сфери като лечебни заведения и домове за възрастни хора ”, добави той, написа econ.bg.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР