Снимка: БулфотоБойко Борисов е с 30 процента шанс да бъде

...
Снимка: БулфотоБойко Борисов е с 30 процента шанс да бъде
Коментари Харесай

Аналитичната мрежа SOPHIA: Борисов е с 30 процента шанс да бъде избран отново за премиер

Снимка: Булфото

Бойко Борисов е с 30 % късмет да бъде определен още веднъж за министър председател на България. Това сочи прогнозата на Аналитичната мрежа SOPHIA. Въпреки това се планува нова победа на идващите избори за ГЕРБ, като прогнозните стойности са 80:20, Българска социалистическа партия ще е втора мощ в идващия парламент - 75:25, " ИТН " ще е втора мощ в идващия парламент - 25:75, Движение за права и свободи ще бъде трета мощ в идващия парламент - 50:50, а Демократична България ще има към 300 000 гласа - 90:10, написа " Евроком ".

“Възстановяването ” на премиера Борисов е ситуативно и той евентуално осъзнава това. По време на първите ограничения против ковид (април 2020) рейтингът му израсна до над 60%, само че отливът през август го запрати пред завършек на политическата му кариера. Той надали ще изиска (дори при безапелационна победа) да рискува още един електорален “откат ” с хилядни тълпи на улицата, които скандират “оставка! ”. Въпреки, че все още вярата за политическа опция наподобява убита, тя има възхитителното свойство бързо да се съживява и да сервира изненади, се показва в прогнозата.

Конфигурацията на политическите сили все още сякаш приказва за опция за втори парламентарни избори през 2021 година Но това е илюзорно, тъй като резултатът от такива втори избори би бил изцяло непредвидим (още по-малко на фона на постоянните президентски избори през есента). Затова, най-вероятно наподобява в мандата на ГЕРБ (или в различен мандат) да се излъчи “догово̀рен кабинет ” (под името “програмен ”, “експертен ”, “технократичен ”...), който ще акцентира своята не-коалиционност. Т.е, чака ни нещо като втори Беров.

Прогнозата е на самостоятелна аналитична мрежа в състав: Радослав Илиев, Тончо Краевски, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов, Владимир Йончев, Мира Баджева, Явор Дачков. Координатор: Стела Райчева. Представените вероятности са условни и не отразяват социологическо изследване на публичното мнение, а са обосновани хипотези на база политическата логичност. Освен логиката, в политическия развой работят и поредност инцидентни или изключителни фактори, които могат да дадат въздействие.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР