Снимка: БулфотоБългарската православна църква (БПЦ) почита днес Свети Стефан.Според традициите

...
Снимка: БулфотоБългарската православна църква (БПЦ) почита днес Свети Стефан.Според традициите
Коментари Харесай

Празнуваме Стефановден!

Снимка: Булфото

Българската православна черква (БПЦ) уважава през днешния ден Свети Стефан.

Според традициите Стефановден се отбелязва всяка година на третия ден от рождество - на 27 декември. Празнуват всички с името Стефан, Стефчо, Стефания, Стефи, както и Станимира, Станислав, Стане и други. В превод името значи " венец ".

Днес всички храмове в страната ще почетат паметта на Свети великопъченик Стефан. Той е считан за първи страдалец в християнството. След Възнесението на Христос били определени седмина дякони /служители/, които да се грижат за домакинските работи на християнското общество, като пръв сред тях е Стефан, отбелязва организация Българска телеграфна агенция.

Обезпокоени от повишаването на броя на християните, членовете на синедриона /съвет на юдейските старейшини/ влизат в спор със Свети Стефан, само че не устояват на " духовната му мощ и мъдрост ". Затова възбуждат народа против архидякона, като го упрекват, че ругатни Бога и Мойсеевия закон. Разярената навалица го изкарва отвън града и стартира да го бие с камъни. Светецът коленичи и преди да издъхне, се обръща към небето с думите " Господи, не им зачитай този грях! ". Тялото му е оставено на зверовете и птиците. През пети век част от мощите му са открити посредством привидение и са положени в Сионския храм в Йерусалим

Много църкви у нас носят името на Свети Стефан. Освен в България името на светеца носи и българската черква в Истанбул.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР