Снимка: БулфотоБългария и Северна Македония да изгладят противоречията си още

...
Снимка: БулфотоБългария и Северна Македония да изгладят противоречията си още
Коментари Харесай

Над 20 евродепутати призоваха: Блокирането на Северна Македония подкопава доверието в ЕС. Разберете се с България до края на годината

Снимка: Булфото

България и Северна Македония да изгладят несъгласията си още през декември. Това приканиха над 20 евродепутати от комисията по външни работи на Европейския парламент, които желаят Съвета да утвърди преговорната рамка за Северна Македония и Албания.

Евродепутатите, измежду които българският представител от „ Обнови Европа “ и докладчик за Северна Македония Илхан Кючюк, ръководителят на външната комисия Дейвид Макалистър, докладчикът за Северна Македония в сянка от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Таня Файон приканват всички заинтригувани страни да намерят решение, с което да се подсигурява, че договарянията за присъединение ще стартират преди края на годината.

Като предизвестяват, че замразяването им ще подкопае доверието в Европейски Съюз на Западните Балкани, евродепутатите молят към България и Северна Македония да намерят компромис по двустранните проблеми, с който да се избегне спомагателното закъснение на процеса.

„ България би трябвало да утвърди откриването на междуправителствена конференция със Северна Македония допустимо най-бързо и при всички положения през декември, като по този метод признае напъните на страната за присъединението ѝ към Общността. Северна Македония в ролята си на кандидат-член също би трябвало да постави всички старания за решаването на противоречивите въпроси “, акцентират представителите в Европейския парламент.

От българска страна обявиха за „ Хоризонт “, че позицията ни не е изменена и припомниха, че България поддържа започването на договаряния за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз, само че при избрани условия.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР