Снимка БулфотоБългария е готова да окаже съдействие, за да може

...
Снимка БулфотоБългария е готова да окаже съдействие, за да може
Коментари Харесай

България готова да помогне на медсестра да получи обезщетение от Либия

Снимка Булфото

България е подготвена да окаже подпомагане, с цел да може медсестрата Нася Ненова да получи присъденото й обезщетение за мъченията, на които е била подложена в Либия. За да се работи обаче, присъдата би трябвало да влезе дефинитивно в действие.

Това отговори външната министърка Екатерина Захариева на въпрос на Клуб Z след срещата си в Брюксел със своя либийски сътрудник Мохамед Тахер Сиала. Тя стана по време на Съвета „ Външни работи “ на Европейски Съюз.

Либийската страна изиска обновяване на икономическите връзки с България. Една от аргументите те съществено да пострадат е процесът против петте български медсестри, прекарали 8 години и половина в либийски затвор и наказани три пъти на гибел по подправени обвинявания за всеобщо заразяване на деца със СПИН. В последна сметка тогавашният режим, ръководен от Муамар Кадафи (убит по време на Арабската пролет), размени наказванията с доживотни присъди, което разреши на сънародничките ни да се завърнат и да бъдат помилвани от президента Георги Първанов.

В началото на тази година една от сестрите - Нася Ненова, съумя да осъди на първа инстанция девет от своите мъчители. Тя би трябвало да ѝ платят 500 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди и 26 617 лв..

Делата на други две медсестри са висящи, а тези на още две са прекъснати.

„ Бихме могли като страна да окажем подпомагане Нася Ненова да предяви претенциите си за осъществяване на решението на българския съд. Нека това решение влезе в действие и ще окажем подпомагане то да се преведе и легализира по пътя на правосъдното съдействие “, сподели Екатерина Захариева.

Според нея фактът, че Нася Ненова е спечелила делото си, може да окуражи и останалите четири медсестри.

„ От години де факто Либия е разграничена, нов същото време има огромните благоприятни условия пред българския бизнес там. Получих такива уверения “, сподели Захариева.

Мохамед Тахер Сиала я уверил, че българският бизнес е добре пристигнал в Либия. Той бил безапелационен, че няма да бъдат спирани български кораби и артикули.

Либийците благодарили на българските управляващи за дейностите, подхванати във връзка със арестувания у нас либийски транспортен съд „ Бдин/Бадр “. Те не са сложили никакви претенции и са удовлетворени, че плавателният съд сега е в наше пристанище и е под контрола на управляващите ни. Този случай, въпреки и частно-правен, се издигна на равнище междуправителствени връзки.

Обсъдени са и към момента неизплатените огромни отговорности към български компании от либийска страна.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР