снимка БулфотоБългаринът живее с усещането, че не е направил достатъчно,

...
снимка БулфотоБългаринът живее с усещането, че не е направил достатъчно,
Коментари Харесай

Българинът живее с усещането, че не е направил достатъчно, за да се освободи

снимка Булфото

Българинът живее с чувството, че не е направил задоволително, с цел да се освободи. Това сподели историкът Христо Матанов в ефира на Bulgaria ON AIR във връзка честването на 143-та годишнина от Шипченската епопея.

Според него историческите извори дават оценка на българите, на събитията.

Често се оплакваме, че не ни познават в чужбина. Въпросът е България да бъде просперираща, както и да развием чувство за отсяване на плявата от другото, сподели още той.

Руснаците пък считат, че ние не сме задоволително признателни за това Освобождение. Само 10 година след Освобождението се стига до разкъсване на дипломатически връзки, акцентира събеседникът.

Лично аз не съм последовател на бързите решения, само че ние би трябвало да изживеем комплексите си, едвам тогава да приказваме за иго, Освобождението и по този начин нататък, добави Матанов.

Онова, което националният стихотворец е възпял, то остава в съзнанието. Иначе честваме едно от четирите огромни сражения на Шипка.

По думите му е значимо историците да имат усет да отсяват главното от това, което е неуместно.

Има имена на генерали, които са напълно незнайни. Знаем, че в армията на Сюлейман Паша турците са били малцинство, само че това са детайлности, които се откриват. По принцип има аксиома, че спечелилите пишат историята, счита той.

Според него историческите извори дават оценка на българите, на събитията.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР