Снимка БулфотоБъдещият концесионер на летище София ще трябва да изгради

...
Снимка БулфотоБъдещият концесионер на летище София ще трябва да изгради
Коментари Харесай

Строят трети терминал на летище София

Снимка Булфото

Бъдещият концесионер на летище София ще би трябвало да построи трети пътнически терминал на най-голямата аерогара у нас. Това се разбра от стенограмата от последното държавното съвещание, съобщи Блиц.

Вчера министрите утвърдиха стартирането на концесионна процедура за аеропорта.

Третият терминал би трябвало да бъде подготвен най-късно до 10 години след избора на новия собственик на летището, изяснява пред сътрудниците си транспортният министър Ивайло Московски.

Той изяснява и че главният аршин за избора на концесионер ще е размерът на концесионното заплащане, който ще е с тежест от 55% при класирането на офертите.

Оценката на техническото предложение ще образува останалите 45%. То ще съдържа проект за развиване, бизнес проект, проект за финансиране, обща тактика, проекти и прогнози на трафика и финансови разноски.

Минималните условия към участниците в процедурата са: да оперират най-малко едно интернационално летище с над 10 милиона превозени пасажери годишно; да разполагат с чиста стойност на активите за всяка от последните три години най-малко 200 милиона евро и да имат опит при финансиране най-малко на един план в инфраструктурния бранш, преизпълнен 400 милиона евро.

Годишните концесионни хонорари, които ще се дължат за всяка една година от периода на концесията са в размер не по-малко от 15 милиона лв. без Данък добавена стойност или 10% от общия размер на общите доходи от всички действия за настоящата година.

Концесионерът ще има отговорности да осъществя вложения в размер не по-малък от 600 милиона евро за периода на концесията.

Ето и целият спор по тематиката на държавното съвещание:

Точка 40

Проект на Решение за разкриване на процедура за установяване на концесионер и възлагане на концесия за строителство на обект „ Гражданско летище за публично прилагане София “ – обществена държавна благосъстоятелност.

ИВАЙЛО МОСКОВСКИ:  Господин министър-председател, уважаеми сътрудници, импортирам за одобрение в Министерския съвет план за решение за разкриване на процедура за концесия на Летище София. Както всички знаете, миналата такава процедура за концесия на Летище София беше прекъсната от служебния кабинет. В решението за преустановяване на процедурата категорично беше посочено, че новата процедура следва да се организира по новия Закон за концесиите и да се избере интернационален съветник, който да взе участие в подготовката на процедурата.

При актуалната процедура и при подготовката й сме употребявали 100% контракт, който имахме, консорциум сред Световна банка и Европейска банка за възобновяване и развиване, безусловно всички разбори, безусловно всички изследвания, безусловно всички планове на контракти, които са в този момент заложени в процедурата, са направени от този консорциум на Световна банка и Европейска банка за възобновяване и развиване. Новата процедура е на 100% съобразена с директивата за концесии в новия Закон за концесиите. Спазен е нужния период за координиране с всички министерства и сътрудници. Получили сме бележки от всички сътрудници и сме ги отразили.

Накратко по параметрите на концесионната процедура. Процедурата е открита процедура. При оценяването на участниците най-висока тежест ще има концесионното заплащане 55%. Оценката на техническото предложение с относителна тежест – 45%. Техническото предложение ще съдържа проект за развиване, бизнес проект, проект за финансиране, обща тактика, проекти и прогнози на трафика и финансови разноски.

Минималните условия към участниците са: да оперират най-малко едно интернационално летище с над 10 милиона превозени пасажери годишно; да разполагат с чиста стойност на активите за всяка от последните три години най-малко 200 милиона евро и да имат опит при финансиране най-малко на един план в инфраструктурния бранш, преизпълнен 400 милиона евро. Годишните концесионни хонорари, които ще се дължат за всяка една година от периода на концесията са в размер не по-малко от 15 милиона лв. без Данък добавена стойност или 10% от общия размер на общите доходи от всички действия за настоящата година, които са свързани с използването на обекта на концесия и дължимия Данък добавена стойност върху сумата – едно от двете, което е по-голямо.

Концесионерът ще има отговорности да осъществя вложения в размер не по-малък от 600 милиона евро за периода на концесията, като до десетата година ще бъде длъжен да построи и нов пътнически терминал на Летище София.
Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ : Горанов!

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ:  Аз поздравявам предлагането на министър Московски, това е остаряла тематика, само че имам две бележки, които са по-скоро от техническо естество и би трябвало да преценим дали да намерят място в окончателния вид.

Експертите на Министерство на финансите считат, че плануваните компенсации в плана на концесионен контракт при неговото предварително преустановяване не подхождат с член 150 от Закона за концесиите, като се извеждат съображения, че плануваните при положение на несъблюдение на концесионера и на концедента обезщетение по член 40, т. 6.1 и член 40, т. 6.2 от плана на концесионен контракт, които концедентът ще дължи на концесионера не дават отговор на наредбите на член 150, алинея 2, т. 1 и алинея 3, т. 1 от Закона за концесиите. Обезщетенията по плана на концесионен контракт са обвързани с дълга на концесионера към заемодателите към датата на преустановяване на концесионния контракт, до момента в който Законът за концесиите планува те да се базират на размера на невъзстановените разноски на концесионера за вложения в региона на съответната концесия. Това е едната тематика, която би трябвало да се проучва още един път. Дали сме тази отбелязвам, сътрудниците от Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията са решили, че е неточна. Ние продължаваме да считаме, че би трябвало да й се обърне внимание.

Другата, по-обща записка е, че липсва съпоставимост сред отговорностите на концедента и концесионера при съществуващо замърсяване, надлежно при началната дата на концесията и към края на периода на концесията.

ИВАЙЛО МОСКОВСКИ:  Ще беседвам с сътрудниците още един път, ще имаме поради забележките, които са направени.

Искам да благодаря и на сътрудниците от Министерския съвет и на госпожа Немска за доста дейната поддръжка, която ни дадоха в последните седмици.

БОЙКО БОРИСОВ:  Приемаме точка 40 с направените оферти.

Обяснете го добре, че желаеме и новите влакове да купим, тъй като към този момент изнемогват железниците. Така че мислите и по тази тематика.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР