Снимка: БулфотоАсоциацията на европейските журналисти – България настоява полицията да

...
Снимка: БулфотоАсоциацията на европейските журналисти – България настоява полицията да
Коментари Харесай

АЕЖ-България: МВР да уважава работата на журналистите по време на протестите

Снимка: Булфото

Асоциацията на европейските публицисти – България упорства полицията да бъде деликатна за публицисти, които си правят работата по време на митингите. Заради спецификата на специалността си, постоянно репортерите са на първа линия и при безредици се озовават сред полицията и протестиращи, написа frognews.bg.

Важно е всеки публицист да носи на видно място означение, че е представител на пресата. Това означение най-често е надпис на британски език PRESS. АЕЖ – България раздаде в четвъртък заран стикери с подобен надпис на публицистите, отразяващи митингите. Стикери могат да бъдат получени и в офиса на АЕЖ на ул. " Сердика " 20 в София.

Припомняме, че по време на митинга на 2 септември наши сътрудници бяха обгазени (Канна Рачева, Габриела Наплатанова, Николета Хаджийска, Борислав Мавров, Ладислав Цветков от Би Ти Ви, Николай Минков и Милена Кирова, Кристиан Минчев, Мирослав Милков и Никола Стоилов от БНТ), други бяха удряни от служителите на реда, а техника им счупена (Николай Дойчинов), а Димитър Кенаров е бил арестуван и ритан в главата. Тези произшествия провокираха апели от интернационалната общественост за неотложно и дейно следствие.

В същото време АЕЖ не може да подмине изявлението на най-високопоставения чиновник на Министерство на вътрешните работи във връзка насилието над публицисти. В петък, по време на среща при президента Румен Радев, основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Ивайло Йорданов направи следните мнения:
"...това, че си публицист, не значи, че би трябвало да чупиш, не значи, че би трябвало да биеш служители на реда, не значи, че би трябвало да извършваш някакви нарушавания или закононарушения. "

" Нито един публицист не съм видял с ей такива камери, по този начин, нали, това са, ето ги публицистите, камерите, които да снима там, да бъде арестуван или да бъде обичай. Не съм видял. 

 

Ама в случай че някой има журналистическа карта и преди този момент метне по мене бомба и по-късно извади журналистическа карта, ами да, ще бъде арестуван. Какво значи обичай? Те споделят " Биха ме ". Аз споделям " Полицаите използваха физическа мощ, която ни е разрешена от закона ". Те споделят " Използваха палка ". Аз споделям " Палката е помощно средство на служителя на реда ".

На първо място показваме изрично единодушие, че прескартата на един публицист не дава имунитет. Нейната единствена функционалност е да улесни репортерите в тяхната работа – да се легитимират и да обяснят пред представителите на властта за какво са там. Всеки публицист носи отговорност за своите дейности и статутът му по никакъв метод не му дава отбрана, по-голяма от тази на всеки различен жител. 

 

В същото време не можем да подминем с лекост обстоятелството, че изявлението на основния секретар на Министерство на вътрешните работи внушава, че против нашите сътрудници са употребявани помощни средства, физическа мощ и така нататък, тъй като са правили престъпления по време на митинга.
Думите на основния секретар на Министерство на вътрешните работи съдържат внушението, че арестуваният наш сътрудник Димитър Кенаров е хвърлял бомба и по тази причина е задържан.

 

Ето за какво призоваваме Министерство на вътрешните работи неотложно да даде доказателства за изказванията на най-високопоставения чиновник в системата на полицията. Настояваме също по този начин да бъдат оповестени всички документи, свързани с ареста на Димитър Кенаров, отвеждането му в 5 РПУ, отчетите от употребяваните против него помощни средства. 

На последващо място изявлението на гл. комисар Иванов демонстрира мощно непознаване на журналистическата работа. Последното нямаше да е проблем, в случай че това неведение не водеше със себе си и до непозволени дейности от страна на полицията.
Операторите " с ей такива камери " (вероятно телевизионни) са единствено част от многото публицисти, които работят на терен. На площада има фоторепортери, публицисти от печатни издания, представители на интернет медии (които излъчват онлайн с не тъкмо " ей такива камери ", а постоянно и с мобилен телефон). Няма по какъв начин да чакаме, че редовите служители на реда знаят това, щом най-висшата професионална фигура в Министерство на вътрешните работи не го знае.

В изявлението си гл. комисар Иванов разяснява публицистите и споделя: " Аз почитам тяхната специалност, с множеството се познаваме и приказваме на всяко едно мероприятие. "  

От думите му може да се допусна, че визията му за публицист са единствено отрасловите кореспонденти, отразяващи работата на Министерство на вътрешните работи, които той познава.  

Властта дължи равно отнасяне на всеки публицист – без значение дали е склонен, или не с работата му, без значение дали го познава, или не.
На последно място, изявлението на основния секретар предопределя или може мощно да повлияе на възможни вътрешни инспекции на случаите за твърдени непозволени дейности от страна на полицията. 

АЕЖ упорства за намерено и бързо следствие. Надяваме се сходни произшествия да бъдат избегнати в бъдеще. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР