снимка БулфотоАко до 1 юни ЕК не започне процедура по

...
снимка БулфотоАко до 1 юни ЕК не започне процедура по
Коментари Харесай

Елена Йончева: Ще съдим ЕК, ако не обвърже еврофинансирането с върховенството на закона

снимка Булфото

Ако до 1 юни Европейска комисия не стартира процедура по обвързване на аврофинансирането с върховенството на закона, комисията отива на съд. Това още веднъж предизвести Елена Йончева, като напомни, че такова предизвестие под формата на резолюция  бе отправено на 25 март. Това е и мнението на евродепутати от всички съществени групи. Единственият представител от България измежду основателите на декларацията, е Елена Йончева, член на групата на социалистите и демократите, съобщи.

Сред останалите евродепутати, които упорстват за неотложно приложение на Регламента за обвързване на финансовите средства на Европейски Съюз със положението на върховенството на закона в обособените страни членки, са вицепрезидентът на Екологичен потенциал и досегашен министър на правораздаването на Германия Катарина Барли, ръководителят на мониторинговата група за народна власт Софи и`нт Велд, съпредседателят на Антикорупционната група на Екологичен потенциал Даниел Фройнд и др. 

Евродепутатите означават, че до този миг Европейската комисия даже не е изпратила писмена нотификация до нито една страна членка за въвеждането на новия механизъм. Той влезе в действие при започване на 2021 година и планува опцията държавни управления на страни членки да не получават европейско финансиране, в случай че заплашват върховенството на закона и с това финансовите ползи на Европейски Съюз. В изказването механизмът е избран като един от крайъгълните камъни на бюджета на Европейски Съюз, както и на проекта за възобновяване „ Следващо потомство Европейски Съюз “. 

Съдът на Европейски Съюз откри съществени пропуски в спазването на върховенството на закона в редица страни членки, изключително видимо в Полша и Унгария, напомнят евродепутатите. Те означават и констатациите в отчета на самата Европейска комисия по тематиката през 2020 година, както и отчетите на ОЛАФ, в които се твърди, че отбраната на бюджета на Европейски Съюз е под риск.

Европейската комисия няма никакви основателни извинения да забавя действието на механизма за обвързване. Ефективното му използване не може също по този начин да зависи от предварителното приемане на някакви „ инструкции “ от страна на Европейската комисия, настояват Елена Йончева и нейните сътрудници в общото си изказване. 

Отговорността за нарушаването на върховенството на закона, прекрачването на разделянето на управляващите, преследването на публицисти и ограничението на медийната независимост би трябвало да се носи от политиците. Целта на механизма не е да се санкционират жителите на Европейски Съюз, а да има ефикасен предпазен инструмент, който да не разрешава страните членки да се отклоняват от главните полезности на демокрацията.

Там, където това се е случило, следствията могат да са съществени, разяснява Елена Йончева.  По нейна самодейност през октомври 2020 година Европейският парламент одобри невиждана резолюция за обстановката в България. С нея беше изразено надълбоко страдание, че демокрацията в страната се утежнява и наред с другите тежки констатации, се настояваше за надзор при усвояването на европейските средства. 

Европейският парламент може да предприеме правосъдна процедура за безучастие на Европейската комисия пред Съда на Европейски Съюз, според Договора за действие на Европейски Съюз. Темата ще бъде обсъждана по време на идната пленарна сесия на Европейския парламент от 7 до 11 юни.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: 

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР