снимка: Булфото14 Февруари - Свети ВалентинНа този ден имен ден

...
снимка: Булфото14 Февруари - Свети ВалентинНа този ден имен ден
Коментари Харесай

На 14 февруари имен ден празнуват Валентин, Валентина, Вальо, Валю, Валя

снимка: Булфото

14 Февруари - Свети Валентин

На този ден имен ден честват:  Валентин, Валентина, Вальо, Валю, Валя

Информация за Свети Валентин

Според поверието за Свети Валентин, в античен Рим живял в миналото доктор, наименуван Валентин. Той постоянно се грижел медикаментите, които предписвал на своите заболели, да имат прелестен усет. За тази цел смесвал горчивите сиропи с вино, мед или мляко. Раните промивал с вино и употребявал билки и треви, с цел да облекчава болките. Свети Валентин бил и просветител. Макар че в тези времена в Рим преследвали християните, той станал духовник. Валентин живял по времето на Клавдий Втори, който водил голям брой войни. И когато броят на новите бойци в армията почнал да понижава, Клавдий решил, че повода е в привързаността на бойците към дом и семейство. Тогава отменил всички сватби и годежи. Но Валентин продължавал скрито да венчава влюбените двойки.

Веднъж затворническият пазач почукал на вратата на Валентин. За ръка водел сляпата си щерка. Той бил чул за лечителските качества на Валентин и в този момент го умолявал да излекува щерка му от слепотата. Валентин знаел, че този кусур е на практика нелечим, само че дал дума, че ще направи всичко допустимо, с цел да излекува момичето. Дал й мас и споделил да дойдат още веднъж. Минали няколко седмици, само че зрението на момичето по този начин и не се върнало. Но мъжът и щерка му не се съмнявали в доктора и продължавали лекуването.

В един ден обаче римските бойци нахлули в дома на Валентин, унищожили медикаментите и го арестували, поради това че нарушавал заповедта на Клавдий за венчавките. Бащата на сляпото момиче научил за ареста, само че нищо не могъл да направи. Валентин знаел, че скоро ще изпълнят смъртната му присъда, само че не спирал да мисли за сляпото момиче.

Помолил да му дадат хартия и мастило и написал прощално любовно писмо на момичето. Изпълнили присъдата в същия ден, на 14 февруари 270 година. Когато бащата се върнал вкъщи, го посрещнала щерка му. Девойката отворила писмото и намерила вътре жълт шафран (минзухар). Писмото било подписано: от твоя Валентин. Девойката взела върху дланта си шафрана и станало знамение: зрението на девойката се възстановило. Тя видяла неговия ослепителен цвят.

Когато през 496 година римският папа Хеласиус забранил радостните празници в чест на господ Пан, оповестил 14 февруари за ден на свети Валентин./ imen-den.net

 

Обичаи

Обичаите повеляват да се омеси хляб – свеж или квасник, да се свари кокошка, която по традиция се цялостни сориз или булгур. Като се свари кокошката се препича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, взематкосерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това още веднъж се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „ зарязване “. След това всички се събират и избират „ царя на лозята “. Едва тогава стартира общо пиршество. „ Царят “ е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си, и с различен венец, който поставя през раменете си. Той сяда на колесар. Лозарите теглят колесаря и под звуците на гайди, гъдулки и тъпан се насочат към селото или града. Там стопират пред всяка къща. Домакинята на дома изнася вино в бял казан, дава на първо време на царя да пие, след което черпи и хората от свитата му. Останалото вино в котела се плисва върху царя и се изрича благословията: „ Хайде, дано е благодат! Да прелива през праговете! “. Царят дава отговор на благословията с„ Амин “. След като стигне до своя дом, царят се преоблича с нови облекла и, окичен с венците на главата и през раменете си, той сяда на дълга софра да посрещне хора от цялото село. Затова за цар на този празник се избира състоятелен човек. Следващите два дни, наречени във фолклора „ трифунци “, се почитат за предотвратяване от вълци. Тогава дамите не режат с ножици, с цел да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият. Приготвят ритуален самун и откакто раздадат от него на съседите, поставят залъци от хляба в кърмата на животните – за предотвратяване и на добитъка, и на хората от вълците.

Празничната софра

Тя би трябвало да бъде приготвена с нужното внимание от страна на домакинята. Още в ранни зори тя става, с цел да подготви прясна пита. За задачата са нужни само 1 кг брашно и 1 чаена лъжичка сол. Брашното се пресява, с цел да остане единствено най-чистото от него. След това би трябвало отмерено да се посоли и от него да се замеси тесто, като се прибавят 2 чаени чаши хладка вода. Тестото се меси до момента в който стартира да образува шупли. След това направената пита се изпича в добре загрята предварително фурна. След като питата е подготвена, се покрива с памучна забрадка, с цел да не изсъхне кората ѝ.

Като основно ястие по остарял български обичай се предлага пълнена кокошка с ориз или булгур.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР