снимка: БулфотоУведомил съм адвокатите ми в САЩ и ще предприема

...
снимка: БулфотоУведомил съм адвокатите ми в САЩ и ще предприема
Коментари Харесай

САЩ: Делян Пеевски редовно е бил замесен в корупция, използвайки влиянието си и подкупи, за да избегне обществено внимание

снимка: Булфото

" Уведомил съм юристите ми в Съединени американски щати и ще подхваща всички законови дейности против този акт. ", разгласи през днешния ден Пеевски.

Службата за надзор на задграничните активи към Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на три български лица за забележителната им роля в корупцията в България, както и техните мрежи, обхващащи 64 организации. Това се споделя в известие на уеб страницата на американското финансово министерство, предава БНР.

От него излиза наяве, че мерките са ориентирани против Васил Божков, показан като " прочут български предприемач и олигарх ", Делян Пеевски - " някогашен народен представител ", и Илко Желязков, някогашен заместник-ръководител на Държавната организация за механически интервенции.

" Корупцията освен лишава жителите от запаси, само че и подкопава институциите, предопределени да ги пазят. Това обществено оповестяване на наказания против лица в границите на световната стратегия за наказания по закона " Магнитски " демонстрира, че сме ангажирани да се борим с корупцията, където и да се демонстрира тя ", декларира Андреа Гаки, шеф на службата за надзор на задграничните активи.

За Васил Божков в известието се твърди, че на няколко пъти е подкупвал държавни чиновници, измежду тях " сегашен политически водач ", както и някогашният началник на разформированата Комисия по хазарта. Божков също по този начин е възнамерявал по-рано тази година да даде неуточнена сума пари на някогашен държавен чиновник и на български политик, с цел да му оказват помощ да сътвори канал за въздействие на съветски политически водачи върху български публични лица.

За Делян Пеевски от американското Министерство на финансите настояват, че " постоянно е бил забъркан в корупция ", употребявайки въздействието си и подкупи, с цел да избегне публично внимание и да упражнява надзор върху основни институции и браншове от българското общество. През септември 2019 година Пеевски е работил интензивно, с цел да повлияе отрицателно върху локалните избори от 27 октомври същата година. Пеевски е преговарял с други политици да им обезпечи политическа поддръжка и положително медийно отазяване, в подмяна на подкрепи от престъпни следствия, настояват от Вашингтон.

Илко Желязков - някогашният заместител началник на ДАТО - е разказан от американското ведомство като " фронтмен " (подставено лице), посредством което Пеевски е взел участие в корупционни дейности. Пеевски е употребявал Желязков в корупционна скица с издаване на документи за престояване на задгранични жители.

С наложените на Божков, Пеевски и Желязков наказания се блокират цялата им благосъстоятелност и собственически права, които се намират в Съединени американски щати. Забранява се на лица в Съединените щати транзакции с техни активи. 

За глобите по закона " Магнитски " против Божков, Пеевски и Желязков помощник-държавният секретар по политически въпроси в американския Държавен департамент Виктория Нюланд е уведомила по телефона служебния министър председател Стефан Янев.

Според държавната пресслужба в диалога Нюланд е декларирала, че други трима души ще бъдат обект на по-лек санкционен режим.

По-рано президентът Румен Радев се е срещнал с гостуващ представител на американското финансово министерство. Пред първия заместник-помощник секретар Пол Ахърн и американския дипломат Херо Мустафа Радев е декларирал, че постигането на ефикасни резултати в битката с корупцията е въпрос на общи старания с партньорските страни. Радев е подчертал, че българското общество се намира във значим миг от развиването си:  

" Има голямо очакване от жителите за повече бистрота в работата на институциите.  Искаме хората, които заемат значими постове в ръководството на страната и по високите етажи на администрацията, да бъдат открити. Това да важи за всички съдии и прокурори, освен за политиците. Да има бистрота във връзка с банковите им сметки без значение дали у нас или в чужбина ".

Обща е била позицията за нуждата от още по-активно партньорство сред България и Съединени американски щати в битката с проведената престъпност и корупцията и за подсилване на върховенството на закона.

 

Съединените щати с наслада биха си сътрудничили с българската прокуратура по разкритията, направени от Министерството на финансите във Вашингтон за Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Това стана ясно в границите на визитата на  първия зам.-помощник секретар на американското финансово министерство у нас. Пол Ахърн и американският дипломат у нас Херо Мустафа се срещнаха с публицисти.

 

Без казус в използването на закона " Магнитски " - по този начин Пол Ахърн дефинира наложените стопански наказания. Посланик Херо Мустафа повтори, че никой не стои над закона. Не е ясно по кое време стартира следствието " Пеевски, Божков и Илко Желязков ", само че в границите на него подробно са събирани оказателства, които да устоят пред всеки един безпристрастен съд. Използвани са разнообразни източници – от изявления в медиите, информация от партньорски на Съединените щати служби до данни, събирани от организации и американските правоохранителни органи.

В рамките на визитата си у нас Пол Ахърн е имал среща и с Румен Радев, и с Бойко Борисов, с представители на политически партии и на държавното управление, само че среща с представител на прокуратурата не е имало, не е планувана и в дневния ред. Не е ясно какъв е точният размер на замразените активи на тримата.

След въвеждането на наказания следва американските банки да замразят сметките, а данните за активите по тях ще бъдат ясни на по-късен стадий. От американското държавно управление предизвестяват още, че множеството финансови институции по света вземат поради наложени американски наказания и по тази линия могат да бъдат открити и още замразени активи на Божков, Пеевски и Желязков и отвън Съединените щати.

Налагането на наказания по закона " Магнитски " не е политическо дейности, показват от американското държавно управление и акцентират, че не е имало по какъв начин да се знае, че кулминационната точка на това следствие ще пристигна в миг, когато България е на прага на нови предварителни избори на 11 юли. 

" Съединени американски щати, преди да вземат такова извънредно решение, постоянно вършат доста подробен разбор и съм сигурен, че са събрали задоволително обстоятелства, с цел да могат толкоз извънредно да " отсечат " за тези две персони ". Много е значимо наш`те институции, нали, да работят и да не разчитаме постоянно някой от вънка да ни го споделя. " Наш`те институции би трябвало да работят постоянно по метод, който да пази обществения интерес ", разяснява служебният министър на стопанската система.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР