Снимка БулфотоНяма друга държава в света като Турция, която да

...
Снимка БулфотоНяма друга държава в света като Турция, която да
Коментари Харесай

Турският президент: Европа да поеме отговорност за бежанците от Афганистан

Снимка Булфото

" Няма друга страна в света като Турция, която да е хазаин на толкоз доста бежанци ". Това разгласи турският президент Реджеп Ердоган след държавно съвещание в четвъртък вечерта, представен от " Миллиет ".

" Нашата страна е виновна на първо място за сигурността и благосъстоянието на своите 84 милиона жители " - продължи Ердоган и добави:

" Ние обаче не сме общество, което, мислейки единствено за себе си, е готово да обърне тил на тези хора, които чукат на вратата му. Ние сме общество, което не е спирало да споделя опциите, които има, с братята си. В момента страната ни е предоставила леговище на около 5 милиона души, от които 3.6 милиона сирийски бежанци. Но с изключение на тези хора има и други, които назоваваме " незаконни мигранти ".

Работим за увеличение на сигурността по нашите граници - завършваме построяването на защитни стени на границата си с Иран. Ще имаме електронни системи против мигрантите, контрабандата и терористичните интервенции. Подсилването ще стане с помощта на турските въоръжени сили, жандармерията и граничната защита. До в този момент, с помощта на ограниченията, които предприехме, намалихме броя на незаконните мигранти от 455 000 през 2019 година на 122 000 през 2020 година.

През първите седем месеца на 2021 година заловихме 77 000 нелегално преминаващи границите ни. През последните три години близо половината от незаконно проникващите на нашата територия са от Афганистан. В момента в Турция обитават към 300 000 афганистанци, от които 180 000 са регистрирани, а 120 000 са незаконни. " Така че приказките, че у нас имало 1.5 милиона афганистанци са неистина " - безапелационен бе Ердоган.

Той добави и че в случай че се наложи, ще се срещне с бъдещото държавно управление на талибаните, като задачата му ще е да подсигурява безпроблемното завръщане на към 300 турски жители в родината им.

В същото време Ердоган акцентира, че: " Турция няма желание да се трансформира в европейско хранилище за бежанци от Афганистан ". По думите му Европа би трябвало да поеме отговорност за хората, бягащи от Афганистан.

" Европа, която се трансформира в привлекателен център за милиони хора, не може да стои настрани от казуса, да затваря границите си единствено и единствено с цел да отбрани сигурността и благосъстоянието на своите жители.

В това отношение Европа освен нарушава интернационалното право, само че и е загърбила всевъзможни филантропични полезности. Но Турция няма обвързване и не е поела ангажимент да бъде склад за бежанци в Европа. Що се отнася до сирийците в Турция, въпросът е различен. Разбира се, тези хора ще останат в страната ни, откакто научат езика, подобрят професионалните си умения и покажат, че могат да се интегрират измежду нашите съграждани " - изясни Ердоган.

Той добави, че около 450 000 сирийци са се върнали доброволно по родните си места.

Броят на изпратените назад в Афганистан е достигнал 235 000 души.

Според анализатори с думите си, че Турция няма да се трансформира в европейско хранилище за бежанци, Ердоган е дал сигнал, че едва ли ще подписа съглашение с Европейския съюз за прекъсване на мигрантската вълна от Афганистан, каквото имаше за сирийските бежанци и с помощта на което бе спрян бежанският напън от 2015 година.

Преди шест години с изключение на от Сирия, сухопътната граница на Турция с Гърция бе залята и с бежанци от Ирак и Афганистан.

По-рано през днешния ден представителят на гръцкото правителство Янис Економу припомни, че бежанската злополука през 2015 година е засегнала и гръцките егейски острови. Той акцентира, че се взимат всички нужни ограничения, с цел да не се повтарят събитията от 2015 година.

Поради тази причина гръцката гранична защита е непрекъснато под паника.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР