Снимка: БулфотоГЕРБ ще трябва да чистят, но и Христо Иванов

...
Снимка: БулфотоГЕРБ ще трябва да чистят, но и Христо Иванов
Коментари Харесай

Росен Плевнелиев: Аз не правя голяма разлика между Костов и Доган

Снимка: Булфото

" ГЕРБ ще би трябвало да чистят, само че и Христо Иванов ще би трябвало да чисти зависимостите от Костов, да вземем за пример. Аз не върша огромна разлика сред Костов и Доган, в случай, че Костов е индивидът, който даде цялата икономическа власт в България на олигарсите ".

Такова мнение изрече президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) в сряда пред bTV, разяснявайки обстановката с митингите и настояванията за оставка на държавното управление и основния прокурор.

Плевнелиев стартира предложение - всички политически водачи да сключат пакт за честност и да разчистят всички техни депутати в листите, за които има подозрение за задкулисие.

 
Критиките и отговорът на тях

Той продължи с офанзивите против съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов като разгласи, че Иван Гешев бил определен за основен прокурор по правила, направени от Иванов в качеството му на правосъден министър във втория кабинет на Бойко Борисов.

Самият Плевнелиев бе районен министър в първия кабинет на Борисов, който по-късно го издигна за президент. В качеството си на държавен глава Плевнелиев се разгласи против избора на Делян Пеевски за началник на ДАНС и бе упрекван от тогавашното болшинство Българска социалистическа партия -ДПС, че не е обединител, а разединител на нацията. Същите обвинявания в този момент ГЕРБ насочва към издигнатия от Българска социалистическа партия президент Румен Радев, който също като протестиращите жители изиска оставката на държавното управление и основния прокурор поради овладяната от корупция страна.

Акцията на Христо Иванов с гумена лодка край морския сарай на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган концентрира публичното внимание върху Движение за права и свободи, Доган и Пеевски като действителното преобразяване на овладяната страна. Поради тази причина с изключение на Румен Радев, и Христо Иванов стана цел на офанзивите от страна на ГЕРБ, като чийто представител се изявява Росен Плевнелиев.

" Акцията в Росенец от двама индивида с една надуваема лодка и видеокамера, а от другата страна четирима телохранители на НСО, които са под ръководството и назначени от президента Радев, съгласно мен беше проект, който реализира своята цел. В момента има доста фактори с разнообразни ползи. Според мен има съвпадане на това, че вадим някакви фотоси с ключета и някакви банкноти от спалнята на министър-председателя. Два-три дни по-късно виждаме по какъв начин двама души с камера отиват и телохранители, назначени от Румен Радев, хвърлят българското знаме. Аз не смятам, че това е просто случайност ", разяснява Плевнелиев.

На имитация на водещия, че Иванов е бил министър и в служебно държавно управление на Плевнелиев, а някогашният президент отговори: " Точно по този начин. И аз се гордея, че съм давал път на младежи, които желаят да трансформират България за положително ". Веднага по-късно обаче добави, отговори Плевнелиев и добави, че тогава е имал доверие на Иванов, само че към този момент не.

По-късно в сряда Христо Иванов опроверга изказванията му.

" Господин Плевнелиев съобщи, че съм направил конституционна промяна и че изборът на Иван Гешев за основен прокурор е изработен по " неговите правила " (т.е. правила, готови от мен). Това изказване не подхожда на обстоятелствата ", уточни Иванов в право на отговор.

Той посочи, че през декември 2015 година е подал оставка като министър на правораздаването, защото Народното събрание бламирал и не приел предлаганата от него правосъдна промяна.

" От парламентарната естрада ясно заявих, че с промените, признати от Народното събрание, България се трансформира в Прокурорска република ", напомни някогашният правосъден министър.

" Росен Плевнелиев разяснява и моите дейности при акцията на " Росенец " по-рано този месец. Той направи внушения, че акцията е координирана с НСО и президента Радев. Посочи, че съгласно него това е " проект, който реализира своята цел ", сподели още съпредседателят на " Демократична България ".

" Някои протестиращи заслужават почитание, само че други търсят безпорядък "

Плевнелиев дефинира обстановката в страната като многопластова, с най-различни сюжети и сценаристи.

" Аз се отнасям с огромна почитание към метода, по който те заявяват своето предпочитание за една по-добра България. Но има олигарси и техните хора. Има политици, които нямат интерес от постоянни, а предварителни избори. Има хора, които търсят хаоса и по тази причина би трябвало да отсеем семето от плявата ", сподели той.

След това предложи същото, което желаят ръководещите – договаряния с протестиращите, с цел да не се стига до оставка на кабинета и основния прокурор.

По думите му би трябвало да бъдат образувани публични препоръки и протестиращите да влязат в Министерския съвет и президентството. Плевнелиев направи паралел с митингите през 2013 година и съобщи, че тогава той е поканил протестиращите в президентството, с цел да бъдат открити верните решения за България. Такива решения обаче не бяха открити.

Плевнелиев нападна Румен Радев с изказванието, че той не работи длъжността " президент ", а се бори за властта и рано или късно ще го забележим с политически план и държавно управление.

" Държавният глава към днешна дата върви по личния си сюжет да води някаква борба за властта. До него има още доста популисти – Корнелия Нинова, Мая Манолова, Слави Трифонов. Всички тези хора по един популистки метод желаят да яхнат тренда на популизма в Европа и да вземат властта ", добави Плевнелиев.

" Една огромна част от зам.-министрите на Румен Радев са зам.-министри на Пламен Орешарски. Когато един държавен глава излезе и каже " Не на задкулисието ", " Мутри вън ", имаме ясни обстоятелства, че Румен Радев на практика е част от едно задкулисие, откакто държавното управление на Орешарски се е претворило и преродило в негово държавно управление ", сподели Плевнелиев.

Той явно услужливо е пропуснал обстоятелството, че единствено преди две седмици Бойко Борисов уточни трима свои основни министри, които съгласно ГЕРБ са свързани с Движение за права и свободи и Делян Пеевски. След това тези министри бяха отстранени, само че Борисов не посмя да стимулира промяната им с претекста " Пеевски ", евентуално като знак за последователност в политиката на държавното управление.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР