СНИМКА: БУЛФОТОФирмата за детски стоки Хиполенд е нарушила Закона за

...
СНИМКА: БУЛФОТОФирмата за детски стоки Хиполенд е нарушила Закона за
Коментари Харесай

ОБРАТ: Глобата на КЗК за ”Хиполенд” се оказа правилна

СНИМКА: " БУЛФОТО "

Фирмата за детски артикули " Хиполенд " е нарушила Закона за защита на конкуренцията със заблуждаваща потребителите реклама. Комисията за защита на конкуренцията не е тълкувала превратно обстоятелствата и вярно я е глобила със 124 590 лева

Това излиза наяве от решение на Административен съд - София област, подписано от арбитър Милка Итова.

Тряба да се означи, че по същото дело, година по-рано, арбитър Георги Николов анулира имуществената глоба и постанови Комисия за защита на конкуренцията да заплати на " Хиполенд " 4100 лева такси и разходи по делото.

По време на летните митинги през 2020 година против държавното управление и основния прокурор Иван Гешев притежателят й Мариан Колев застана на страната на недоволните жители.

Случайно или не обаче компанията стана обект на масирано внимание и инспекции от Национална агенция за приходите, митниците, Министерство на вътрешните работи Държавната организация по метрология.

Хронологията:

На 12 ноември 2020 година Комисия за защита на конкуренцията постанова санкция от 124.5 хиляди лева на " Хиполенд " за нелоялна конкуренция, изразяваща се в „ заблуждаваща реклама “. Регулаторът прави инспекция по сигнал на „ инцидентен “ човек, който отива да си купи в магазин на ХИПОЛЕНД шест конструктора LEGO в промоция, само че в съответния обект е имало налични единствено пет. В други магазини от веригата го е имало и шестият, само че клиентът не бил задължен да ги обикаля. Почувствал се ощетен и сезирал не Комисията за отбрана на потребителите (институцията, която се занимава с тъжби на физически лица), а Комисията за защита на конкуренцията.

През май 2021 година Административен Съд София Област (АССО) анулира санкцията, наложена от Комисия за защита на конкуренцията. „ Веригата за детски играчки ХИПОЛЕНД не е нарушила закона и не е въвела в подвеждане потребителите. Комисия за защита на конкуренцията е тълкувала превратно обстоятелствата “, се споделя в решението на Съда.

Комисия за защита на конкуренцията апелира това решение пред Върховен административен съд, който приема, че „ прегледана всъщност жалбата на Комисия за защита на конкуренцията е неоснователна “. Въпреки това Върховен административен съд връща делото в АССО за назначението на самостоятелна експертиза и събиране на нови доказателства, които Комисия за защита на конкуренцията е „ пропуснала “ да показа пред съда.

С последващото си решение от 14 април 2022 година различен състав на АССО не просто удостоверява, само че и доразвива тезата на Комисия за защита на конкуренцията, че посланието „ Можете да закупите този продукт в НЯКОИ от магазините в цяла България “ значи съществуване на всеки артикул във всеки физически магазин на веригата.

На 14 април 2022 година ръководещите внесоха в Народното събрание законопроект, който приключва мандатите на сегашните членове на Комисия за защита на конкуренцията и ги понижава от 7 на 5 години. Изборът на нови членове би трябвало да стане до месец след приемането на поправките в Закона за защита на конкуренцията. Мандатът на сегашните членове на Комисия за защита на конкуренцията беше повишен в края на държавното управление на Бойко Борисов, преди парламентарните избори през април 2021 година

Председател на Комисия за защита на конкуренцията (вече съвсем 6 години) е Юлия Ненкова. Тя беше заместник-кмет на София по времето, когато някогашният министър председател Бойко Борисов беше столичен кмет. Нейният наследник, Александър Ненков - народен представител от ГЕРБ.

От веригата за детски артикули ще апелират решение на АССО пред Върховния административен съд.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР